Και οι κουκουβάγιες παίρνουν διαζύγιο: Εξηγώντας επιστημονικά ένα από τα παράδοξα της φύσης - iefimerida.gr

Και οι κουκουβάγιες παίρνουν διαζύγιο: Εξηγώντας επιστημονικά ένα από τα παράδοξα της φύσης

Και οι κουκουβάγιες παίρνουν διαζύγιο: Εξηγώντας επιστημονικά ένα από τα παράδοξ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο έρωτας είναι απρόβλεπτος, ακόμη και για τις κουκουβάγιες. Εκπληξη προκαλεί στους ερευνητές, το γεγονός ότι αυτά τα κατά κανόνα μονογαμικά πτηνά, σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζουν να χωρίσουν. Ωστόσο φαίνεται πώς η θεωρία της εξέλιξης εμπλέκεται και στον έρωτα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου στην Εφημερίδα της Εξελικτικής Βιολογίας, μεταξύ των πληθυσμών κουκουβάγιας στις ΗΠΑ, το ποσοστό διαζυγίων είναι περίπου 40%. Και ενώ αυτά τα «διαζύγια» φαίνεται πώς θυσιάζουν την ποιότητα για την ποσότητα, εν τέλει και τα δύο φύλα επωφελούνται από τον χωρισμό.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, οι κουκουβάγιες χωρίζουν μόνο όταν η αναπαραγωγή δεν πηγαίνει καλά. Για παράδειγμα, αν γεννιούνται πολύ λίγα αυγά, ή αν δεν επιβιώνουν αρκετοί νεοσσοί.

Αντίθετα, όταν ένα ζευγάρι κάνει πολλά μωρά, τότε τα πουλιά παραμένουν αρκετά πιστά και η σχέση τους γίνεται όλο και καλύτερη με το χρόνο, αφού οι σύντροφοι ζευγαρώνουν όλο και συχνότερα, μεγαλώνοντας την οικογένεια.

Η Αμελί Ντρέις και ο Αλεξάντρ Ρουλέν του Πανεπιστημίου της Λωζάνης στην Ελβετία, μελέτησαν για 24 χρόνια έναν πληθυσμό από κουκουβάγιες που ζουν ελεύθερες στη δυτική Ελβετία, παρατηρώντας πώς επέλεγαν τα ζευγάρια και πόσα μωρά έκαναν.

Οι κουκουβάγιες είναι παραγωγικές, ζευγαρώνοντας δύο φορές το χρόνο και κάνοντας περίπου 11 αυγά κάθε φορά. Ωστόσο αν υπάρξει ένας χρόνος που το ζευγάρι δεν κάνει αρκετά μωρά, τότε ο ένας από τους δύο επιλέγει νέο σύντροφο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των 634 ζευγαριών που μελετήθηκαν, «χώρισε» ένα ποσοστό 23,5%

Ποιος όμως εγκαταλείπει πρώτος την συζυγική εστία προς αναζήτηση νέου συντρόφου; Το θηλυκό ή το αρσενικό; Οπως εξηγούν οι ερευνητές, στο συγκεκριμένο είδος, δεν υπάρχει απιστία, έτσι η μόνη περίπτωση να βρει ο ένας από τους δύο καινούργιο σύντροφο, προϋποθέτει οριστικό χωρισμό.

Επειδή τα πουλιά είναι νυκτόβια και κινούνται στο βαθύ σκοτάδι , είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα ποιο φύλο είναι αυτό που τελειώνει τη σχέση.

Τα θηλυκά ωστόσο, έχουν την τάση να αφήνουν τη φωλιά μετά το διαζύγιο στα αρσενικά, ωστόσο στις νεαρότερες ηλικίες, είναι πιο πιθανό να χωρίσουν τα αρσενικά.

Οπως εξηγεί ο Ρουλέν, αυτο δεν συμβαίνει επειδή τα νεαρά αρσενικά δεν είναι έτοιμα για δέσμευση, αλλά επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βρουν τον κατάλληλο σύντροφο: «Ενας άνδρας μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να χωρίσει, προκειμένου να βρει την κατάλληλη ερωτική σύντροφο.

Οσον αφορά την επιλογή των συντρόφων, οι αρσενικές κουκουβάγιες προτιμούν θηλυκά με περισσότερες και μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες στις άκρες των φτερών τους, αν και γιατί ακριβώς αυτό θεωρείται καλύτερο είναι άγνωστο.

Ωστόσο, σχεδόν κατά κανόνα, μετά από το διαζύγιο, τα αρσενικά συχνά ζευγαρώνουν με μια νεότερη, «χαμηλότερης ποιότητας» θηλυκιά, με λιγότερο μαύρο χρωματισμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο λόγος τους για το διαζύγιο δεν είναι να βρεθεί μια «ανώτερη» σύντροφος. «Το κόστος του διαζυγίου για τους άνδρες είναι ότι καταλήγουν με μία χειρότερη σύντροφο» εξηγεί ο Ρουλέν.

Ετσι, προκύπτει ότι η συμβατότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την καλή εμφάνιση. Ωστόσο τα θηλυκά, δεν ρίχνουν τα στάνταρ τους, όταν αναζητούν νέο σύντροφο και συνήθως είναι καλύτερος από τον παλιό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ