Μυστηριώδης σκοτεινή ύλη απειλεί την Γη -Φόβοι για σύγκρουση με κομήτες που μπορεί να αφανίσουν την ανθρωπότητα - iefimerida.gr

Μυστηριώδης σκοτεινή ύλη απειλεί την Γη -Φόβοι για σύγκρουση με κομήτες που μπορεί να αφανίσουν την ανθρωπότητα

Μυστηριώδης σκοτεινή ύλη απειλεί την Γη -Φόβοι για σύγκρουση με κομήτες που μπορ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους επιστήμονες μία παράξενη σκοτεινή ύλη, η οποία κατακλύζει το σύμπαν. Φονικοί κομήτες και αστεροειδή μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή ακόμα και στον αφανισμό της ανθρωπότητας, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο.

Οι αμερικανοί φυσικοί, Λίζα Ράνταλ και Μάθιου Ρις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι δημοσίευσαν την συγκεκριμένη έρευνα στο περιοδικό φυσικής «Physical Review Letters» αναφέρουν ότι η θεωρία τους βασίζεται στους κρατήρες που υπάρχουν στην επιφάνεια της Γης.

Σύμφωνα με το Space.com, ένας λεπτός αλλά πυκνός δίσκος σκοτεινής ύλης με πάχος 35 έτη φωτός βρίσκεται κατά μήκος του κεντρικού επιπέδου του γαλαξία μας, ο οποίος σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ο ...υπαίτιος. Κατά την διάρκεια της κυκλικής πορείας του συστήματος γύρω από το γαλαξιακό κέντρο, ο Ηλιος, όπως επίσης και η Γη και το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα, συναντά και διασχίζει τον δίσκο της σκοτεινής ύλης. Αποτέλεσμα... η βαρυτική δύναμη της ύλης να «μπερδεύει» την τροχιά των κομητών και αστεροειδών και να εκσφενδονίζονται προς το εσωτερικό. Οι δύο επιστήμονες δήλωσαν πως η πιθανότητα κομήτες και αστεροειδή να συγκρουστούν στην Γη είναι αρκετά μεγάλη.

Βασισμένοι στην παραπάνω θεωρία οι δύο Αμερικανοί ερευνητές θεωρούν ότι είναι ο κύριος λόγος που συχνά ο πλανήτης μας βομβαρδίζεται από τέτοιου είδους επιθέσεις, ενώ δεν αποκλείουν το γεγονός ότι αυτή ήταν η κύρια αιτία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Για την εγκυρότητα των ευρημάτων τους ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έστειλε τη διαστημική συσκευή «Γαία», το 2013, η οποία θα δημιουργήσει για πρώτη φορά έναν αναλυτικό τρισδιάστατο χάρτη με τα άστρα του γαλαξία μας, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί η βαρυτική επίδραση της σκοτεινής ύλης.

Οι Ράνταλ και Ρις υποστηρίζουν έχουν βρει τον «κύκλο καταστροφής» μέσα από την θεωρία που ανέπτυξαν, ο οποίος έχει διάρκεια 35 εκατομμύρια χρόνια. Η σκοτεινή ύλη, που περιβάλλει τους γαλαξίες, αποτελεί περίπου τα 4/5 ολόκληρης της ύλης του σύμπαντος και χάρη στην βαρυτική δύναμη μπορεί και συγκρατεί τους γαλαξίες, ώστε να μην διαλύονται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ