Το μέγεθος του μυαλού παίζει ρόλο: Τα ζώα με μεγαλύτερο εγκέφαλο έχουν περισσότερο αυτοέλεγχο - iefimerida.gr

Το μέγεθος του μυαλού παίζει ρόλο: Τα ζώα με μεγαλύτερο εγκέφαλο έχουν περισσότερο αυτοέλεγχο

Το μέγεθος του μυαλού παίζει ρόλο: Τα ζώα με μεγαλύτερο εγκέφαλο έχουν περισσότε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα ζώα με μεγαλύτερο εγκέφαλο φαίνεται πώς έχουν και μεγαλύτερο αυτοέλεγχο σε σχέση με άλλα είδη, προτείνει μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεκάδες διαφορετικά είδη για να μετρήσουν πόσο καλά θα μπορούσαν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους και βρήκαν ότι τα ζώα με μεγαλύτερους εγκεφάλους ή πιο πολύπλοκες δίαιτες, είχαν και μεγαλύτερο αυτοέλεγχο.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η χορτοφαγική διατροφή και το μέγεθος του εγκεφάλου, μπορεί να παίζουν μεγάλο ρόλο στη γνωστική εξέλιξη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Ο αυτοέλεγχος είναι σημαντικός για όλα τα είδη του πλανήτη» δήλωσε ο ερευνητής Ιβαν Μακ Λιν, εξελικτικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Ντιούκ. «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την ικανότητα για να αποφασίσουν αν θα εξοικονομήσουν χρήματα για συνταξιοδότηση ή αν πρέπει να φάνε ένα μπισκότο, ενώ κάνουν δίαιτα. Στον κόσμο των ζώων , τα αρπακτικά την χρησιμοποιούν, ενώ καταδιώκουν τη λεία για να αποφασίσει την κατάλληλη στιγμή να επιτεθούν ξαφνικά» εξηγεί.

Ο Μακ Λιν και οι συνεργάτες του συνέκριναν τον αυτοέλεγχο ανάμεσα σε 36 διαφορετικά είδη, που κυμαίνονται από πτηνά μέχρι ελέφαντες και πρωτεύοντα θηλαστικά.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές κρύβουν τρόφιμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, μέχρι το ζώο να συνηθίσει να τα βρίσκει εκεί. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έκρυψαν το φαγητό σε διαφορετική θέση δείχνοντας στο ζώο που το έβαλαν. Εάν ένα ζώο πήγαινε στην νέα κρυψώνα και όχι στην παλιά, αυτό σημαίνει ότι έχει αυτοέλεγχο και «τη δυνατότητα να αναστέλλει την αντιπαραγωγική συμπεριφορά.»

Σε μια δεύτερη δοκιμή , οι ερευνητές έκρυψαν τα τρόφιμα μέσα σε ένα αδιαφανές δοχείο με ένα άνοιγμα στο πίσω μέρος, μέσα από το οποίο τα ζώα θα μπορούσαν να φτάσουν το φαγητό. Μόλις το ζώο έμαθε αυτό το κόλπο, οι ερευνητές αντικατέστησαν το δοχείο με ένα διαφανές, με ίδια τρύπα στο πίσω μέρος. Οσα ζώα είχαν αυτοέλεγχο πήγαιναν στην τρύπα, ενώ τα άλλα έπεφταν με φόρα στο γυάλινο δοχείο, νομίζοντας ότι το φαγητό είναι μπροστά τους.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδόσεις των ζώων σε αυτές τις εργασίες με το μέγεθος του εγκεφάλου τους και το μέγεθος του εγκεφάλου σε σχέση με το μέγεθος του σώματός τους, δύο μετρήσεις που πιστεύεται ότι σχετίζονται με τη γνωστική ικανότητα στα ζώα.

Οι μεγάλοι πίθηκοι στην μελέτη έδειξε καλό αυτοέλεγχο, όπως ακριβώς περίμεναν οι ερευνητές. Παραδόξως, τα σαρκοφάγα όπως τα σκυλιά και οι λύκοι τα πήγαν επίσης καλά, καθώς και οι ελέφαντες .

Στο σύνολό τους, είδη με μεγαλύτερο εγκέφαλο σε απόλυτο μέγεθος έδειξαν καλύτερο αυτοέλεγχο από ότι τα ζώα με μικρότερους εγκεφάλους.

Εκτός από το μέγεθος του εγκεφάλου , οι ερευνητές εξέτασαν επίσης κατά πόσον η διατροφή και οι κοινωνικές συνήθειες του κάθε είδους επηρεάζει την ικανότητά του να ρυθμίζει τις κινήσεις του. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα είδη με πιο πολύπλοκες δίαιτες, όπως τα πρωτεύοντα , έδειξαν μεγαλύτερο αυτο-έλεγχο.

Η μελέτη δεν εξέτασε ωστόσο τον αυτοέλεγχο στον άνθρωπο, αν και ο Μακ Λιν δήλωσε ότι «θα ήταν ενδιαφέρον να το κάνουμε» . Αλλά με δεδομένο το πόσο καλά οι μεγάλοι πίθηκοι τα πήγαν στις δοκιμές αυτο-ελέγχου, «οι άνθρωποι θα μπορούσαν πιθανότατα να έχουν παρόμοια απόδοση» αναφέρει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ