Εξερευνώντας τον συναρπαστικό βυθό του Ιονίου - iefimerida.gr

Εξερευνώντας τον συναρπαστικό βυθό του Ιονίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ανάγλυφο του βυθού, τα φαράγγια, τα μικροσπήλαια, οι αψίδες, οι ξέρες, τα βράχια, τα πολύχρωμα φυτά, ο κόσμος των ψαριών, η διείσδυση του φωτός που δημιουργεί διαφάνειες, σε παρασέρνουν σε ένα ταξίδι από τη φαντασία στη πραγματικότητα ενός μαγικού κόσμου. Στην Παλαιοκαστρίτσα, οι "γητευτές" του βυθού, δύτες ερασιτέχνες και μη, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το συναρπαστικό βυθό του Ιονίου.

Στην Ευρώπη, σήμερα υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια ερασιτέχνες και προχωρημένοι δύτες. Στις προτιμήσεις τους κατά 70% είναι οι καταδύσεις σε περιοχές της Μεσογείου και κατά 30% σε τροπικές χώρες.

Το καταδυτικό κέντρο-σχολή στημ Παλαιοκαστρίτσα, στις βορειοδυτικές ακτές της Κέρκυρας, ιδρύθηκε το 1963, από τον Joachim Bergan. Ήταν το Baracuda Club Korfu, το διάσημο καταδυτικό κέντρο της δεκαετίας του '70 ανά την Ευρώπη, με το ονομαστό σκάφος Baracuda III, το οποίο έως και σήμερα χρησιμοποιείται. Από το 1984, μετονομάστηκε σε Korfu-Diving, ενώ από το 2004 γίνεται κέντρο εκμάθησης καταδύσεων του Ευρωπαϊκού Ομίλου (EDC).

Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το πάθος για την κατάδυση, η πειθαρχία, η οργάνωση και ο επαγγελματισμός συνθέτουν την "ταυτότητα" του καταδυτικού κέντρου. Η ομάδα των εκπαιδευτών, επί δεκαετίες τώρα, όπως μας εξηγεί ο Διευθυντής της Σχολής Σπύρος Ψάιλας, προσφέρει σε όσους λατρεύουν τον βυθό, μοναδικές εμπειρίες .

Τα σημεία κατάδυσης απέχουν πέντε έως είκοσι λεπτά από τις εγκαταστάσεις της σχολής και θεωρούνται από τα πλέον εξαιρετικά στο βυθό της Μεσογείου. Οι επιλογές κατάδυσης είναι για αρχάριους, αλλά και για έμπειρους δύτες. Παρέχονται μαθήματα για όλα τα επίπεδα, ορισμένων ειδικοτήτων και τεχνικής κατάδυσης.

Με τον διευθυντή της σχολής, τον Σπύρο Ψάιλα, κάνουμε μία σύντομη περιήγηση στα καλύτερα καταδυτικά αξιοθέατα της Παλαιοκαστρίτσας σε απόσταση 4-5 ναυτ. μιλίων από την ακτή.

-Στο βράχο Κολόβρι, στα 3 μίλια νότια της Παλαιοκαστρίτσας. Είναι για όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως για έμπειρους δύτες, μιας και το γύρω βάθος είναι μεγάλο, περισσότερο από 80 μ., αλλά και γιατί περιβάλλεται από ξέρες, των όποιων οι κορυφές βρίσκονται στα 15μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Επίσης, εκεί βρίσκονται αψίδες, φαράγγια, και σπήλαια.

-Στο ναυάγιο των Ερμόνων. Πρόκειται για ένα βρετανικό ναρκαλιευτικό HMS REGULUS, που βυθίστηκε το 1945, όταν προσέκρουσε σε νάρκη. Αυτό που έχει απομείνει εκτός των πολλών διασκορπισμένων μέταλλων του πλοίου, είναι η άγκυρα του, ύψους 2,5 μ, με την αλυσίδα της.

-Στο Σκελούδι. Μια τοποθεσία εξαιρετικού ενδιαφέροντος κάτω από το θεόρατο βράχο του Μοναστηρίου της Παλαιοκαστριτσας. Είναι μία καλή επιλογή για αρχάριους, αλλά και έμπειρους αυτοδύτες. Εκεί, γίνεται το λεγόμενο "τάισμα" των ψαριών, με λίγο ξερό ψωμί. Κατά διαστήματα σταματάει το "τάισμα" και συνεχίζεται η κατάδυση, κάνοντας έτσι τα ψάρια, κυρίως τα μελανούρια, να μας ακλουθούν. Αρκετές φορές εμφανίζονται και κοπάδια από περίεργα μπαρακούντα (λούτσοι), τριγυρίζοντάς μας και δημιουργώντας έτσι μια πιο ενδιαφέρουσα και αξέχαστη εμπειρία.

Η Παλαιοκαστρίτσα, απέχει 15χλμ.από την πόλη της Κέρκυρας και βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού, εκεί όπου το Βόρειο Ιόνιο συναντά την Αδριατική. Σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό με λόφους κατάφυτους με ελαιώνες και κλειστούς όρμους περιτριγυρισμένους με κρυστάλλινα νερά, η Παλαιοκαστρίτσα, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κέρκυρας. Τα γαλαζοπράσινα νερά στις παραλίες της, οι χρυσαφένιες αμμουδιές και οι σπηλιές αποτελούν ισχυρά θέλγητρα για τον επισκέπτη. Μεταξύ άλλων, αξίζει να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής της Παναγίας, ενώ μπορείτε να απολαύσετε την ομορφότερη θέα του νησιού από το Βυζαντινό κάστρο, Αγγελόκαστρο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ