Tο πρώτο S.O.S. για την τραγωδία στη Ν. Κορέα ήταν κραυγή απόγνωσης από μαθητή: Σώστε μας βυθιζόμαστε - iefimerida.gr

Tο πρώτο S.O.S. για την τραγωδία στη Ν. Κορέα ήταν κραυγή απόγνωσης από μαθητή: Σώστε μας βυθιζόμαστε

Tο πρώτο S.O.S. για την τραγωδία στη Ν. Κορέα ήταν κραυγή απόγνωσης από μαθητή:
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας μαθητής του πλοίου που βυθίστηκε ανοιχτά της Νότια Κορέας, παρασέρνοντας στο θάνατο τους περισσότερους από τους επιβαίνοντες, εξέπεμψε το πρώτο S.O.S.
Η νέα συγκλονιστική μαρτυρία έρχεται στο φως από αξιωματικό της πυροσβεστικής, που δήλωσε στο Reuters, ότι η πρώτη κλήση από το βυθιζόμενο πλοίο έγινε από έναν μαθητή, τρία λεπτά αφότου πήρε την μοιραία κλίση.

Ο νεαρός που έκανε την κλήση, με το επίθετο Choi, συγκαταλέγεται στους αγνοούμενους.Ο μαθητής κάλεσε τον αριθμό επείγουσας ανάγκης 119 στην πυροσβεστική υπηρεσία και δύο λεπτά αργότερα τον συνέδεσαν με το Λιμενικό. Την κλήση αυτή ακολούθησαν άλλες 20 από παιδιά που βρίσκονταν στο πλοίο.
Το παιδί με τρεμάμενη φωνή ακούστηκε να λέει «Σώστε μας! Είμαστε πάνω σε ένα πλοίο και νομίζω ότι βυθίζεται», όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap. Ο πυροσβέστης του ζήτησε να δώσει το τηλέφωνο στον καπετάνιο και το αγόρι απάντησε: «Εννοείτε στον καθηγητή;». Σημειώνεται ότι η προφορά των λέξεων «καπετάνιος» και «καθηγητής» στα κορεατικά είναι παρόμοια.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί της ναυτικής τραγωδίας ανέρχονται σε 120, ενώ έχουν διασωθεί 174 άτομα. Νεκροί θεωρούνται και οι υπόλοιποι από τους συνολικά 476 επιβαίνοντας, εκ των οποίων οι 339 ήταν μαθητές και εκπαιδευτικοί σε σχολική εκδρομή.

Ο 69χρονος καπετάνιος του πλοίου, Λι Τζουν-σέοκ, και άλλα μέλη του πληρώματος έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αμέλεια, καθώς εγκατέλειψαν το πλοίο ενώ βυθιζόταν, παρότι είχε δοθεί εντολή στους επιβάτες να παραμείνουν στις καμπίνες τους. Η πρόεδρος Παρκ Γκεούν-χίε δήλωσε χθες ότι η εντολή αυτή ισοδυναμεί με «πράξη δολοφονίας».

Επί μισή ώρα το πλήρωμα του τρίτου καταστρώματος ρωτούσε τη γέφυρα μέσω ασυρμάτου εάν έπρεπε να δώσουν την εντολή για εγκατάλειψη του πλοίου, αλλά δόθηκε καμία απάντηση, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός KBS.

Ο καπετάνιος Λι δεν βρισκόταν στη γέφυρα όταν το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση, ενώ το «τιμόνι» είχε αναλάβει μια 26χρονη υπαξιωματικός, που δεν είχε τη σχετική εμπειρία, δήλωσαν μέλη του πληρώματος. Ο καπετάνιος δεν έχει εξηγήσει μέχρι στιγμής τους λόγους για τους οποίους είχε εγκαταλείψει το πόστο του, ενώ -όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους- φοβόταν ότι οι επιβάτες θα παρασύρονταν από τα ορμητικά ρεύματα εάν εγκατέλειπαν το πλοίο.

Ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου είπε ότι προσπάθησε να καθελκύσει τις σωσίβιες λέμβους, αλλά δεν μπόρεσε να τις πλησιάσει λόγω της κλίσης που είχε πάρει. Ο άνθρωπος αυτός είναι ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται για εγκληματική αμέλεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ