Ψαλίδι στις δαπάνες βάζει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας -Παγώνουν μισθοί, συντάξεις και επιδόματα στο δημόσιο - iefimerida.gr

Ψαλίδι στις δαπάνες βάζει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας -Παγώνουν μισθοί, συντάξεις και επιδόματα στο δημόσιο

Ψαλίδι στις δαπάνες βάζει ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γάλλοι, σφίξτε το ζωνάρι! Σε εντατικά μαθήματα λιτότητας φαίνεται πως έχει σκοπό να υποβάλει τους συμπατριώτες του ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. Πάγωμα μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στο δημόσιο προβλέπει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα εξοικονόμησης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2017 που ανακοίνωσε σήμερα ο Βαλς..

«Δεν μπορούμε να ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας», δήλωσε, ακριβώς μια εβδομάδα μετά την παρθενική του ομιλία ως πρωθυπουργός στην οποία είχε δώσει τη γενική κατεύθυνση της πολιτικής του. Ο Βαλς τόνισε ότι οι δημόσιες δαπάνες αντιστοιχούν στο 57% του γαλλικού ΑΕΠ και ότι το χρέος της χώρας ανέρχεται στο 90%.

Η Γαλλία το τελευταίο διάστημα δέχεται έντονες πιέσεις από την ΕΕ για να «νοικοκυρέψει» τα δημοσιονομικά της. Ουσιαστικά μάλιστα, η Κομισιόν «τράβηξε το αυτί» του προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής, τονίζοντάς του ότι δεν θα έχει ειδική μεταχείριση.

Ο πρωθυπουργός Βαλς, ως καλός μαθητής της Ευρώπης, δηλώνει ότι «η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Για να το πετύχει, θα παγώσει σε πρώτη φάση τους μισθούς, τις συντάξεις και τα περισσότερα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Οι μόνες που δεν θα θιγούν είναι οι κατώτατες συντάξεις. Παράλληλα, γερό ψαλίδι θα πέσει και το κοινωνικό κράτος, καθώς από τα 50 δισ. που θα κοπούν τα επόμενα χρόνια, τα 21 θα προέλθουν από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης, θα σταματήσουν οι προσλήψεις στο δημόσιο με εξαίρεση τον τομέα της παιδείας, της δικαιοσύνης και της αστυνομίας.

«Αυτή η εξοικονόμηση χρημάτων δεν θα θέσει σε κίνδυνο το κοινωνικό μας κράτος και τους κανόνες που ισχύουν στην κοινωνία μας και δεν θα αγγίξουν επ'ουδενί τον κατώτατο μισθό», βεβαιώνει ο Μανουέλ Βαλς, προσπαθώντας να προλάβει τους επικριτές του που τον κατηγορούν ότι επιχειρεί σφαγή στο κοινωνικό κράτος, ακολουθώντας τα χνάρια του δεξιού πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ο Βαλς θα παρουσιάσει το λεγόμενο πρόγραμμα σταθεροποίησης στο υπουργικό συμβούλιο στις 23 Απριλίου, το οποίο θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή στο τέλος του μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ