Το Ευρωκοινοβούλιο δίνει το πράσινο φως για την ενοποίηση των τραπεζών - iefimerida.gr

Το Ευρωκοινοβούλιο δίνει το πράσινο φως για την ενοποίηση των τραπεζών

Το Ευρωκοινοβούλιο δίνει το πράσινο φως για την ενοποίηση των τραπεζών.
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κανονικά ανοίγει πια ο δρόμος για την ενοποίηση των τραπεζών. Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με ευρύτατη πλειοψηφία το νόμο για την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ο οποίος έχει ως στόχο να απαλλάξει τους φορολογούμενους των χωρών της ΕΕ από το κόστος μελλοντικών διασώσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Με αυτή την ψηφοφορία έχουμε πλέον στη διάθεσή μας ένα γνήσιο ευρωπαϊκό σύστημα για να επιβλέπουμε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης και να αντιμετωπίζουμε τυχόν μελλοντικές χρεοκοπίες», έγραψε στο τουίτερ ο αρμόδιος επίτροπος εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σήμερα τρία κείμενα με τα οποία ολοκληρώνεται η τραπεζική ένωση. Πέρυσι, είχε εγκριθεί η ενιαία επίβλεψη των τραπεζών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πρώτο είναι μια οδηγία σχετικά με την ανόρθωση των τραπεζών και την επίλυση των τραπεζικών κρίσεων το οποίο θεσπίζει κοινούς κανόνες για τις 28 χώρες της ΕΕ. Στο εξής, με βάση την αρχή της εσωτερικής διάσωσης ή bail in, οι πρώτοι που θα καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τις ζημιές των τραπεζών είναι οι καταθέτες και οι μέτοχοι.

Η οδηγία αυτή συμπληρώνεται με τον ενιαίο μηχανισμό αποφάσεων ο οποίος θα ισχύει για τις τράπεζες της ευρωζώνης. Προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου συμβουλίου το οποίο θα χειρίζεται τις εκκαθαρίσεις των τραπεζών και θα συμπληρώνεται από ένα κοινό ταμείο 55 εκατομμυρίων ευρώ. Το συγκεκριμένο σημείο είχε γίνει το έναυσμα για έντονες διαμάχες ανάμεσα στα κράτη και το Ευρωκοινοβούλιο, σε σημείο να πιστέψουν αρκετοί ότι δεν επρόκειτο να ψηφιστεί.

Τέλος, ψηφίστηκε η οδηγία για την εγγύηση των καταθέσεων η οποία εκτός του ότι επικυρώνει το ισχύον ακατάσχετο των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, προβλέπει ότι οι κάτοχοι τέτοιων ποσών θα αποζημιώνονται σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ