Ποιος είναι ο Κύπριος σύμβουλος του Σαμαρά για τα πετρέλαια στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο Κύπριος σύμβουλος του Σαμαρά για τα πετρέλαια στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο άνθρωπος που «έτρεξε» -ουσιαστικά- τα θέματα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, ο Σόλων Κασσίνης ανέλαβε σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αρμόδιος για θέματα ενεργειακής πολιτικής. Ο κ.Κασσίνης ήταν προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά και σε αυτό συνέβαλε και η 35ετής εμπειρία του στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε στις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες οριοθέτησης της κυπριακής ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες.

Εξελίξεις στα ενεργειακά μετά την τοποθέτηση Κασίνη

Η απόφαση του πρωθυπουργού να τοποθετηθεί ο Σόλων Κασσίνης στη θέση συμβούλου για θέματα ενεργειακής πολιτικής, σηματοδοτεί το γεγονός ότι αναμένονται εξελίξεις στα ενεργειακά και συγκεκριμένα στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Ελλάδας.

Τι ξέρει να κάνει

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως προχώρησε στη συγκεκριμένη επιλογή, καθώς πρόκειται για έναν εξειδικευμένο σύμβουλο στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων έρευνας υδρογονανθράκων, καθώς μετά τον Μάιο θα έχει παραδώσει και η νορβηγική εταιρεία PGS τα τελικά αποτελέσματα της επεξεργασίας των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και η πείρα του Κασίνη είναι πολύτιμη, ιδίως για τις επαφές με τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται πως μετά το Πάσχα θα υπογραφούν από το Δημόσιο και τις ανάδοχες εταιρείες οι συμβάσεις παραχώρησης των «οικοπέδων» στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιωάννινα και το Κατάκολο. Είναι οι πρώτες περιοχές που θα «μιλήσουν» για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Γι' αυτές υπάρχουν δεδομένα και αναμένεται, όταν εντοπιστούν, να λειτουργήσουν σαν «κράχτες» για την προσέλκυση και άλλων επενδυτών στο Ιόνιο και στην Κρήτη...

Συνεργασία και ψίθυροι για Μανιάτη

Η άφιξη Κασσίνη πάντως προκάλεσε και αναστάτωση στοπ ΥΠΕΚΑ, καθώς ακούστηκαν και οι πρώτοι ψίθυροι πως με την επιλογή του ο πρωθυπουργός καπελώνει τον Γιάννη Μανιάτη, κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά και από τις δύο πλευρές.

Το βιογραφικό του Σόλωνα Κασσίνη

Σόλων Κασσίνης γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1952 στο κατεχόμενο χωριό Κάτω Ζώδια της επαρχίας Λευκωσίας και σπούδασε Χημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Surrey απ' όπου έλαβε το 1977 το πτυχίο του με άριστα.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Λονδίνο στην εταιρεία SASOL, με αντικείμενο εργασίας τη μετατροπή του κάρβουνου σε πετρέλαιο. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο προσλήφθηκε στη Δημόσια Υπηρεσία και εργάστηκε στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για τρία χρόνια όπου ασχολήθηκε με τον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης μπεντονιτών.

Έκτοτε αποτελεί ενεργό στέλεχος του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ενώ από το 2004 ασκεί τα καθήκοντα του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας. Παράλληλα, από το 2005 έχει αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου του Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου και του Προέδρου του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του είναι υπεύθυνος για:

  • για τη διασφάλιση της ομαλής ενεργειακής τροφοδοσίας της αγοράς και την προώθηση των διαδικασιών δραστικής διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών εφοδιασμού της χώρας
  • τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για την περαιτέρω ενίσχυση των ενεργειακών επενδύσεων
  • τον έλεγχο όλων των κρίκων της αλυσίδας της αγοράς πετρελαιοειδών
  • την ενθάρρυνση της διείσδυσης των καθαρών μορφών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας,
  • την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, με την ανάπτυξη δράσεων για την έρευνα, αξιολόγηση και αξιοποίηση του ορυκτού ενεργειακού δυναμικού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημαντική ήταν η συμβολή του στην διαδικασία διαπραγμάτευσης και υπογραφή των συμφωνιών οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις γειτονικές χώρες, ενώ κατά τον 1οΓύρο Αδειοδότησης Υδρογονανθράκων του είχε ανατεθεί ο ρόλος του διαπραγματευτή, εκ μέρους της Δημοκρατίας, με τις εταιρείες που υπέβαλλαναίτηση για χορήγηση Άδειας Υδρογονανθράκων.

Ο Σόλων Κασσίνης είναι επίσης κάτοχος πτυχίου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διπλώματος στο Μάρκετινγκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ