Ρεκόρ απολύσεων στις μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ μέσα στο 2013 - iefimerida.gr

Ρεκόρ απολύσεων στις μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ μέσα στο 2013

Ρεκόρ απολύσεων στις μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ μέσα στο 2013
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσο πιο μεγάλη η τράπεζα, τόσο πιο πολλές οι απολύσεις. Οπως δείχνουν τα νούμερα που συγκέντρωσε το πρακτορείο Reuters, οι 30 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πραγματοποίησαν και τις περισσότερες μειώσεις προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα μέσα στο 2013. Οι εν λόγω τράπεζες απέλυσαν συνολικά 80.000 υπαλλήλους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3,5% του εργατικού τους δυναμικού.

Η ιταλική Unicredit αναδεικνύεται σε πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στις απολύσεις. Τη χρονιά που πέρασε, έδιωξε 8.490 εργαζόμενους, δηλαδή το 10% του προσωπικού της. Αυτό έγινε στα πλαίσια επιχείρησης εξωτερικής ανάθεσης των υπηρεσιών που σχετίζονται με το σύστημα πληροφορικής. Η βελγική KBC, η οποία αντιμετώπιζε από καιρό οικονομικά προβλήματα, απέλυσε 7.938 υπαλλήλους.

Αμέσως μετά ακολουθούν οι ισπανικές τράπεζες οι οποίες, σημειωτέον, έλαβαν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ από το κράτος για τη διάσωσή τους. Το «ξεπλήρωσαν», μεταξύ άλλων, με απολύσεις, όπως άλλωστε προέβλεπαν και οι όροι για τη χορήγηση του οικονομικού πακέτου βοήθειας. Τις περισσότερες τις έκανε η Bankia, η οποία προέκυψε από τη συγχώνευση διαφόρων τοπικών ταμιευτηρίων και έλαβε τον μεγαλύτερο πακτωλό χρημάτων από το ισπανικό δημόσιο για τη διάσωσή της. Η Bankia εκλεισε δεκάδες υποκαταστήματα ανά την επικράτεια (περίπου το 37% του συνόλου) και μείωσε το προσωπικό της κατά 23%. Σε μείωση κατά 23% προχώρησε και η BBVA, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας, η οποία κατάργησε 6.547 θέσεις εργασίας. Στη δική της περίπτωση όμως, η μεγαλύτερη μείωση προσωπικού δεν αφορούσε την Ισπανία, αλλά το κλείσιμο διαφόρων υποκαταστημάτων στη Λατινική Αμερική.

Υπήρξαν ωστόσο και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις στον κανόνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, υπήρξαν και τρεις μεγάλες τράπεζες, μια βρετανική και δυο γερμανικές που αύξησαν το προσωπικό τους. Ο λόγος για τη Barclays, τη Handelsbanken και τη Deutsche Bank, οι οποίες προσέλαβαν συνολικά 770 άτομα, αριθμός πολύ μικρός συγκριτικά με το πλήθος των απολυμένων στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

Πάντως, ούτε για φέτος προβλέπονται καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες απαισιόδοξες εκτιμήσεις, ο τραπεζικός τομέας δεν θα επανακτήσει ποτέ το μέγεθος του προσωπικού που είχε πριν το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης το 2008.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τράπεζες απολύσεις ΕΕ UniCredit BBVA Bankia
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ