Eρευνα: Οι πλούσιοι αποφασίζουν, η γνώμη των φτωχών δεν μετράει - iefimerida.gr

Eρευνα: Οι πλούσιοι αποφασίζουν, η γνώμη των φτωχών δεν μετράει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποιος κυβερνάει πραγματικά σε μια δημοκρατία, όπως αυτή των ΗΠΑ; Ως ποιο σημείο ο λαός είναι κυρίαρχος; Αυτό είναι το θέμα άρθρου δύο πανεπιστημιακών της Αμερικής, οι οποίοι κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα που δεν είναι απρόσμενα, αλλά είναι οπωσδήποτε θλιβερά.

Στο αμερικανικό δημοκρατικό σύστημα, αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί Martin Gilens (Πρίνστον) και Benjamin Page (Northwestern university), στο άρθρο τους το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Perspectives on Politics, ο μέσος Αμερικανός πολίτης έχει λίγες έως μηδαμινές πιθανότητες να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις. Οι δύο ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 1.779 πολιτικών δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 20 χρόνια και κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα. Το βασικό είναι ότι η οικονομική ελίτ, η οποία συγκροτείται από το 10% των πολιτών με τα μεγαλύτερα εισοδήματα και οι ομάδες συμφερόντων έχουν 15 φορές περισσότερη επιρροή στις πολιτικές που ασκούνται απ'ό,τι οι μέσοι πολίτες και οι μαζικές ομάδες συμφερόντων (συνδικάτα).
Οπως αναφέρει το σάιτ Mother Jones η φράση που προκύπτει από αυτή την απίστευτη έρευνα είναι «Ολος ο κόσμος δεν δίνει μία για τη γνώμη σας, αν δεν είστε πλούσιος». Οι δύο ερευνητές χρησιμοποιούν δύο γραφήματα που επιτρέπουν να συγκρίνουμε την επιρροή της γνώμης των πλουσίων, των ομάδων συμφερόντων και των λόμπι από τη μία και την επιρροή της μάζας των πολιτών Οπως σημειώνει το εν λόγω σάιτ, το γεγονός ότι η κοινή γνώμη βρίσκεται προς τη μία ή την άλλη πλευρά ενός γεγονότος δεν αλλάζει καθόλου την πιθανότητα να υιοθετηθεί κάποια πολιτική. Οταν η πλειοψηφία είναι υπέρ, υπάρχει μόνο 30% πιθανότητα να υιοθετηθεί μια πολιτική, όταν η κοινή γνώμη είναι κατά, τότε υπάρχει πάλι 30% πιθανότητα να υιοθετηθεί η πολιτική.
Οσο για τις ομάδες συμφερόντων που εκπροσωπούν πολίτες, όπως τα συνδικάτα, έχουν τη μισή επιρροή από αυτή των ομάδων συμφερόντων που εκπροσωπούν εταιρείες ή βιομηχανίες.
Με ποιο τρόπο οι πλούσιοι επιτυγχάνουν το μάξιμουμ της επιρροής τους; Σύμφωνα με τον Larry Bartels της Washington Post, μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι η πρόσβασή τους σε γερουσιαστές είναι μεγαλύτερη από ό,τι ενός απλού πολίτη και έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη προσοχή ενός εκπροσώπου του λαού, από ό,τι ο ίδιος ο λαός.

Eρευνα: Οι πλούσιοι αποφασίζουν, η γνώμη των φτωχών δεν μετράει  | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ