Η Κιβωτός του Νώε μπορούσε να επιπλέει; [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Κιβωτός του Νώε μπορούσε να επιπλέει; [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ταινία Νώε με τον Ράσελ Κρόου σε πρωταγωνιστικό ρόλο θέτει σε ερευνητές και περίεργους αναγνώστες ένα ερώτημα φυσικής: η Κιβωτός του Νώε, αν περιείχε όλα τα είδη που περιγράφει η Βίβλος, μπορούσε να επιπλέει;


Το ερώτημα έθεσε πρώτο το περιοδικό Journal of Physics Special Topics το οποίο διερωτήθηκε αν ο Θεός, με την απέραντη σοφία του, αναλογίστηκε για μια στιγμή αν το έργο που έδωσε στον Νώε ήταν συμβατό με τους νόμους της Φυσικής.

Πράγματι, στην Γένηση, ο Δημιουργός ο οποίος αποφάσισε να πνίξει τη Γη, πριν την ξαναδημιουργήσει, έδωσε στον Νώε την εξής οδηγία: να δημιουργήσει μια ξύλινη κιβωτό, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και μήκος, πόρτες και παράθυρα.

Τι λέει η Βίβλος

Συγκεκριμένα η Βίβλος αναφέρει τριακοσίων πήχεων το μήκος της κιβωτού και πεντήκοντα πήχεων το πλάτος και τριάκοντα πήχεων το ύψος αυτης· «Επισυνάγων ποιήσεις την κιβωτων και εις πηχυν συντελέσεις αυτήν άνωθεν· την δε θύραν της κιβωτού ποιήσεις εκ πλαγίων· κατάγαια διώροφα και τριώροφα ποιήσεις αυτήν» (Γένεσις ΣΤ' 15-16). Μέσα σε αυτή τη κιβωτό ο Νώε έβαλε την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τους τρεις γιους του (Σημ, Χαμ και Ιάφεθ) με τις γυναίκες τους καθώς και ζευγάρια από όλα τα ζώα της υφηλίου (Γένεσις ΣΤ'-Ζ'). Μετά από τον κατακλυσμό και τον αφανισμό του διεφθαρμένου γένους των ανθρώπων, η κιβωτός προσάραξε στην κορυφή του όρους Αραράτ.

Κάθησαν και μέτρησαν
Οι επιστήμονες έψαξαν λοιπόν τις ακριβείς οδηγίες που έδωσε ο Πλάστης και έκαναν τον λογαριασμό. Μέτρησαν έτσι το μήκος της βιβλικής Κιβωτού σε 144,6 μέτρα μήκος, 24,1 μέτρα πλάτος και 14,46 μέτρα ύψος. Σημείωσαν ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Βίβλου το δημιούργημα δεν έπρεπε να μοιάζει με πλοίο αλλά με κιβωτό, με κουτί -arca στα λατινικά, που σημαίνει κουτί ή ντουλάπι. Εξάλλου, αυτό ακριβώς το σχέδιο πιάνει και ο σκηνοθέτης της ταινίας Νώε Darren Aronofsky, όπως μπορούμε να δούμε στη φωτογραφία.

Η Κιβωτός του Νώε μπορούσε να επιπλέει; [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Δεύτερο πρόβλημα που τίθεται από τη Βίβλο είναι το ξύλο που ορίζει ο Πλάστης για να γίνει η Κιβωτός. Αυτή η λέξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες σημαίνει «ξύλο με ρετσίνο» ή «κυπαρίσσι». Μέτρησαν λοιπόν ότι για να καλυφθεί η επιφάνεια που όριζε ο Πλάστης θα χρειάστηκαν περίπου 1.200 τόνοι ξύλου για την Κιβωτό.
Το τρίτο πρόβλημα της Κιβωτού είναι το βάρος όλων των ζώων της πλάσης, ειδικά αν μπήκαν ανά δύο για να ζευγαρώνουν. Σύμφωνα με μελέτη του 2011, πάνω από 1,2 εκατομμύρια είδη βρίσκονται στη φύση αλλά υποθέτουν ότι πραγματικά ευρέθηκαν και μπήκαν 8,7 εκατομμύρια είδη. Από αυτά αν αφαιρέσουμε τα θαλάσσια είδη, τα οποία πιθανόν να επέζησαν μόνα τους από την πλημμύρα, μένουν περίπου 6,5 εκατ. είδη που έπρεπε να μπουν στην ξύλινη Κιβωτό.
Προφανώς τα περισσότερα από τα είδη είναι μικροσκοπικά και δεν ζυγίζουν πάνω από μερικά γραμμάρια. Υπολογίστηκε λοιπόν ότι συνολικά το βάρος ανήλθε σε 50 εκατ. κιλά και πράγματι η Κιβωτός μπορούσε να τα σηκώσει.
Αλλά αν υπολογίσουμε και την τροφή και το νερό που χρειάστηκαν για να τραφούν όλα αυτά τα εκατομμύρια είδη επί μήνες στη θάλασσα; Αυτό δεν προβλέπεται στην Βίβλο.

Το θέμα της Κιβωτού ενέπνευσε καλλιτέχνες και ζωγράφους ανά τους αιώνες:

Η Κιβωτός του Νώε μπορούσε να επιπλέει; [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Η Κιβωτός του Νώε μπορούσε να επιπλέει; [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Η Κιβωτός του Νώε μπορούσε να επιπλέει; [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Η Κιβωτός του Νώε μπορούσε να επιπλέει; [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Η Κιβωτός του Νώε μπορούσε να επιπλέει; [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Η Κιβωτός του Νώε μπορούσε να επιπλέει; [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Η Κιβωτός του Νώε μπορούσε να επιπλέει; [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ