Έρχονται μέτρα - χαράτσια από Σεπτέμβριο - iefimerida.gr

Έρχονται μέτρα - χαράτσια από Σεπτέμβριο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ασφυκτικά χαρακτηρίζονται τα χρονικά περιθώρια για το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να προετοιμάσει τους φακέλους που θα παρουσιάσει στη Τρόικα, καθώς μέσα σε μια εργάσιμη εβδομάδα πρέπει να έχει έτοιμες και πειστικές απαντήσεις στο γιατί έχει καθυστερήσει το νομοσχέδιο για το Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, στο πώς εφαρμόζεται το νέο πλαίσιο των επιχειρησιακών συμβάσεων, στο πώς προχωρά το άνοιγμα των αποκαλούμενων "κλειστών" επαγγελμάτων και κυρίως στο εάν τα πρόσθετα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο αρκούν για να καλυφθεί η "μαύρη" τρύπα των 4,1 δισ ευρώ στον Προϋπολογισμό.

Εάν και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν τον Ε. Βενιζέλο ότι οι συνολικές παρεμβάσεις ύψους 6,7 δισ ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο είναι αρκετές για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του Ελλείμματος στα 17 δισ ευρώ, υπάρχει σκεπτικισμός λόγω του ότι ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά για το υπόλοιπο του έτους. Περίπου 1,6 δισ ευρώ τον μήνα παραπάνω από τις έως τώρα επιδόσεις θα πρέπει να εισπράττει το Κράτος με μηχανισμούς διαλυμένους, ενώ οι δαπάνες δεν πρέπει να ξεφύγουν στο ελάχιστο από τους έως τώρα ρυθμούς, δηλαδή περίπου 5,8 δισ ευρώ το μήνα, όταν έχουν σωρευθεί οφειλές του Δημοσίου έναντι τρίτων ύψους 6,5 δισ ευρώ κι ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος τα μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία να χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση λόγω κυρίως της "βουτιάς" των εισφορών που προκαλεί αφενός η ύφεση και η ανεργία αφετέρου η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών.

Επί της ουσίας πολλά θα κριθούν τον Σεπτέμβριο, όπου οι μηχανισμοί του Κράτους θα πρέπει να υλοποιήσουν τον μεγαλύτερο όγκο των εισπρακτικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ, ενώ στο πεδίο των δαπανών, τα μόνα σίγουρα οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Ειδικότερα, τα... χαράτσια που έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η Κυβέρνηση στο πεδίο των εσόδων είναι:

  • η κατάργηση του ειδικού μειωμένου ΦΠΑ σε τρόφιμα και ποτά που πωλούνται σε εστιατόρια και μπαρ (υπαγωγή από 13% σε 23 % ΦΠΑ)
  • η μείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 ευρώ σε 8.000 ευρώ και η εισαγωγή φορολογικού συντελεστή 10% για τα εισοδήματα έως μεταξύ 8.000 και 12.000 ευρώ
  • η επιβολή μιας εισφοράς αλληλεγγύης στα ατομικά εισοδήματα (χωρίς εκπτώσεις) σε ποσοστό 1-5% αναλόγως του εισοδήματος.
  • η εισαγωγή ενός ελάχιστου φόρου 300 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους για το 2011, και τουλάχιστον 400 ευρώ για το 2012 με εξαίρεση των επαγγελματιών που έχουν λιγότερα από 5 χρόνια δραστηριότητας ή λιγότερα από 3 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.
  • η μείωση του αφορολογήτου ορίου για τον φόρο ακίνητης περιουσίας στα 200.000 ευρώ και αύξηση του ελάχιστου ποσοστού σε 0,2 %, που θα ισχύσει και στον ΦΑΠ του 2010
  • η αύξηση των ειδικών συνιστωσών στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα
  • η εισαγωγή φόρων στο φυσικό αέριο, στο υγραέριο, και στα μη αλκοολούχα ποτά.
  • η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά και τα νομικά πρόσωπα.
  • η αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ