Η απάντηση των ηθοποιών για τον έλεγχο του ΣΔΟΕ - iefimerida.gr

Η απάντηση των ηθοποιών για τον έλεγχο του ΣΔΟΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι ακριβώς έψαξε το ΣΔΟΕ στον έλεγχο που έκανε στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, αποκαλύπτει η διοίκηση του σωματείου, θέλοντας, όπως τονίζει, να αποκαταστήσει την αλήθεια για τα όσα γράφτηκαν.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους, ήδη από το 2008 υπήρχε εισαγγελική εντολή να ελεχθούν μια σειρά από σωματεία, ανάμεσά τους και αυτό των ηθοποιών για μια σειρά κονδυλίων που δίνονταν από το υπουργείο Πολιτισμού, για τη διενέγεια εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με το ΣΕΗ, ο οικονομικός έλεγχος του ΣΔΟΕ αφορά στο πώς διατίθεντο αυτά τα ποσά και στην ύπαρξη σωστών παραστατικών κατά την περίοδο 2003-2007, ενώ περιγράφεται αναλυτικά το πώς λαμβανόταν η απόφαση για τη διάθεση των εν λόγω κονδυλίων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του σωματείου των ηθοποιών έχει ως εξής:

«Θα θέλαμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια αναφορικά με τα όσα γράφτηκαν για τον έλεγχο που πραγματοποιείται από το ΣΔΟΕ στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.
Δεν αντιστοιχεί ούτε στην ιστορικότητα του Σωματείου, ούτε στους αγώνες του, ούτε στους συναδέλφους που τίμησαν και κόσμησαν με την παρουσία τους τα ΔΣ του ΣΕΗ, η φθηνή αξιοποίηση του γεγονότος που επιχειρείται από μερίδα του τύπου.
Η πλήρης αλήθεια έχει ως εξής. Υπάρχει εισαγγελική παραγγελία από το 2008 για να ελεγχθούν μία σειρά σωματείων, ανάμεσα τους και το ΣΕΗ, που αφορά σε κονδύλια που δίνονταν από το Υπουργείο Πολιτισμού για μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Σε πολλά από τα σωματεία αυτά ο έλεγχος έχει γίνει ήδη.
Στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τα κονδύλια αυτά δίνονταν από το Υπουργείο, για πολιτιστικές, και όχι μόνο, δραστηριότητες.
Το σημαντικότερο μέρος αυτών πήγαινε στην πραγματοποίηση του κορυφαίου Πολιτιστικού γεγονότος της Ημέρας του Ηθοποιού, την καλλιτεχνική και οργανωτική ευθύνη της οποίας ανελάμβανε πολυμελής επιτροπή αποτελούμενη από πρώην προέδρους και μέλη των ΔΣ του σωματείου, αλλά και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο του θεάματος.
Η επιτροπή εισηγούνταν την μορφή των εκδηλώσεων, απευθύνονταν σε ηθοποιούς μέλη του ΣΕΗ, οι οποίοι μετείχαν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση και σε πλήθος άλλους καλλιτέχνες σκηνοθέτες, συγγραφείς, σκηνογράφους, συνθέτες κλπ, που άλλοτε αμείβονταν, άλλοτε όχι.
Το ΔΣ του ΣΕΗ ενέκρινε τις καλλιτεχνικές προτάσεις της επιτροπής, ομόφωνα. Όπως ομόφωνα ψήφιζε το σύνολο των ποσών που θα διατεθούν. Επίσης οι απολογισμοί που ψηφίζονταν αφορούσαν στο σύνολο της λειτουργίας του Σωματείου.
Ο οικονομικός έλεγχος του ΣΔΟΕ αφορά στο πως διατίθεντο αυτά τα ποσά και στην ύπαρξη σωστών παραστατικών κατά την περίοδο 2003-2007.
Η σημερινή διοίκηση του Σωματείου πρεσβεύει σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα μαχητικό, ακηδεμόνευτο αλλά και διαυγές, γι αυτό και παραδίδει όλα τα ζητούμενα στοιχεία στο ΣΔΟΕ.
Ηθοποιός σημαίνει φως, για αυτό και θέλουμε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Μόνο δυναμωμένο μπορεί να βγει το ΣΕΗ από αυτή την ιστορία, σε όφελος του κλάδου και του κινήματος, σε μια εποχή που η Τέχνη μας και η ύπαρξη μας βάλεται βάναυσα. Σε μια εποχή που η ανεργία προσεγγίζει το 97%, και η ανασφάλιστη εργασία θεσμοθετείται. Την ώρα που οι συνάδελφοι μας προλεταριοποιούνται βάναυσα εμείς θα κάνουμε αυτό που έκαναν πάντα οι ηθοποιοί, θα βγούμε στο προσκήνιο.

Το προεδρείο του ΣΕΗ
Πρoεδρος Γραμματέας

Υρώ Μανέ Δημήτρης Παλαιοχωριτης

Τα μέλη του ΔΣ

Απο τους Ενωμένους Ηθοποιούς ,την Κίνηση Ηθοποιών και την Ελεύθερη Έκφραση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ