Πώς η αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου, με το πρόγραμμα «Βγαίνουμε Αθήνα», κατάφερε να αναγεννήσει την πόλη - iefimerida.gr

Πώς η αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου, με το πρόγραμμα «Βγαίνουμε Αθήνα», κατάφερε να αναγεννήσει την πόλη

Πως η αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου με το πρόγραμμα «Βγαίνουμε Αθήνα»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που τα ταμειακά έσοδα του Δήμου Αθηναίων παρουσίασαν μείωση της τάξεως του 20,3% το 2013 σε σχέση με το 2010, ο Δήμος Αθηναίων πέτυχε μέσω του περιορισμού των δαπανών, του εξορθολογισμού στη διαδικασία προμηθειών και του περιορισμού των χρηματοδοτήσεων προς τα νομικά του πρόσωπα, λογιστικό πλεόνασμα της τάξεως των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτό το επίτευγμα ήταν πολύ μεγάλη η συνεισφορά του προγράμματος «Βγαίνουμε Αθήνα», το οποίο επιμελήθηκε εξ ολοκλήρου η αντιδήμαρχος, αρμόδια για την εποπτεία των οικονομικών υπηρεσιών, Εύα Κοντοσταθάκου.

Συγκεκριμένα στα εστιατόρια και τα καφέ-μπαρ που συμμετέχουν στο «Βγαίνουμε Αθήνα» ο κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα μενού τριών πιάτων στην τιμή των 10 ευρώ. Η τιμή για ένα μπουκάλι ελληνικό κρασί έχει προκαθοριστεί στα 12 ευρώ, ενώ για έναν καφέ ή ποτό, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο «Βγαίνουμε Αθήνα» προσφέρουν τον καφέ στην τιμή των 2 ευρώ και το απλό ποτό στην τιμή των 5 ευρώ.

Η επιτυχία της δράσης και η θέρμη με την οποία τη δέχθηκαν τόσο οι επιχειρηματίες της Αθήνας, όσο και οι καταναλωτές οδήγησε την Αντιδήμαρχο Εύα Κοντοσταθάκου να εντοπίσει και άλλες επιχειρήσεις στις οποίες θα μπορούσε να βρει εφαρμογή το πρόγραμμα και πρόσφατα εντάχθηκαν σε αυτό πολλοί από τους φούρνους των επτά Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι κάθε Τρίτη διαθέτουν στους Αθηναίους προϊόντα παραγωγής τους με τιμές μειωμένες κατά 20%. Σημαντική, πέρα ίσως του αναμενόμενου, ήταν η συμμετοχή επιχειρήσεων και καταναλωτών, καθώς και το διαρκές ενδιαφέρον νέων επιχειρήσεων εστίασης να ενταχθούν στο «Βγαίνουμε Αθήνα». Η προσέλευση πελατών σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τα απογεύματα της Τρίτης αυξήθηκε ως και 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί κατά περίπτωση στο 35% των συνολικών πωλήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, σημαντικές μειώσεις έχουν εφαρμοστεί και στα δημοτικά τέλη για επαγγελματίες και ιδιώτες, σε ποσοστά που φτάνουν το 50%, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε νέα ζευγάρια που εγκαθίστανται στο κέντρο των Αθηνών, εφαρμόζεται πολιτική πλήρους απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη για διάστημα δύο ετών. Επιπλέον, σε σημεία της Αθήνας όπου παρουσιαζόταν φαινόμενα υποβάθμισης, υιοθετήθηκαν συμβολικά ποσά τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων –χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στην Πλατεία ομονοίας, Κοτζιάς και Βικτώριας- με σκοπό την ενθάρρυνση της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από τους επιχειρηματίες της περιοχής και την προσέλκυση επισκεπτών, μετά και τις δράσεις εξωραϊσμού του κέντρου της πόλης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ