Oι «ακροδεξιοί θύλακες» και το Δίκτυο 21 -Οι ακραίες φωνές της ΝΔ - iefimerida.gr

Oι «ακροδεξιοί θύλακες» και το Δίκτυο 21 -Οι ακραίες φωνές της ΝΔ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν μπορεί να υπάρχουν «ακροδεξιοί θύλακες» στην κυβέρνηση ήταν σαφής και δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση, ενώ αναδεικνύει τον προβληματισμό που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε στελέχη της ΝΔ για την ιδεολογική κυριαρχία -στο πεδίο της δικομματικής κυβέρνησης- στελεχών με σκληρή δεξιά ατζέντα.

Η ΝΔ και ο κεντρώος χώρος

Στο εσωτερικό της ΝΔ είναι αρκετά στελέχη που τονίζουν ότι η ΝΔ έχει απεμπολήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τον κεντρώο χώρο και έχει διολισθήσει στα δεξιά, θέλοντας να κερδίσει το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που αποτελεί κατά βάση εκλογική πελατεία παλαιότερων ετών.

Γι' αυτό, όπως τονίζουν αρκετοί υπουργοί και βουλευτές με πιο κεντρώα και φιλελεύθερη φυσιογνωμία, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, κακώς η ΝΔ έχει στην πρώτη γραμμή στελέχη με σκληρή δεξιά ρητορική.

Στην καρδιά της κυβέρνησης το Δίκτυο 21

Πρωταγωνιστές στην ίδρυση, αλλά και στη δράση της οργάνωσης με την κωδική ονομασία «Δίκτυο 21» υπάρξαν οι πιο εκλεκτοί πολιτικοί φίλοι του σημερινού πρωθυπουργού και συνοδοιπόροι στο άλλοτε εγχείρημα της Πολιτικής Άνοιξης:
Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Διονύσης Καραχάλιος, ο Στέφανος Αγιάσογλου, ο Φαήλος Κρανιδιώτης (υποψήφιος ευρωβουλευτής στις εκλογές του Μαίου 2014) και άλλοι, γνωστοί διανοούμενοι της ελληνικής ζωής, όπως οι Κώστας Ζουράρις, Νεοκλής Σαρρής, Σαράντος Καργάκος, Άγγελος Συρίγος και Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
Με τον τελευταίο, μάλιστα, συνδέεται επαγγελματικά και φιλικά ο μόλις αποπεμφθείς γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος.

Οι πατριώτες της Δεξιάς
Στόχος του Δικτύου 21 -το οποίο έδρασε πριν την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά- η δημιουργία μίας «δεξαμενής εγκεφάλων» του πατριωτικού χώρου, με σαφή εθνικιστικό προσανατολισμό και δραστηριότητα επικεντρωμένη στα ελληνοτουρκικά θέματα, στο Κυπριακό, στο Κουρδικό, στο Θρακικό, στο Βορειοηπειρωτικό, στο Σκοπιανό και στο Ποντιακό ζήτημα.
Γενικός ιδεολογικός στόχος «η μετατροπή των Ελλήνων παθητικών υπηκόων σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας»:
Το "Δίκτυο 21" ιδρύθηκε με σκοπούς "την πατριωτική αφύπνιση των Ελλήνων", ώστε "να μετατρέψει τους παθητικούς υπηκόους σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας". Θα μπορούσε να παραμείνει άλλο ένα περιθωριακό, παρακμιακό ακροδεξιό "think tank", στα μονόστηλα της δημόσιας ζωής. Ωστόσο, "απογειώθηκε" με την υπόθεση Οτσαλάν, καθώς πολλοί έκαναν λόγο για "παρακρατικές δραστηριότητες".

Το παρακράτος
Ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αναφερόμενος στα πρόσωπα που βοήθησαν τον Οτσαλάν να έρθει κρυφά και παράνομα στη χώρα, είχε τονίσει:

"Αποτελούν μέρος του παράλληλου κράτους και θα αντιμετωπιστούν ως παρακράτος".

Η δικαστική διένεξη του δικηγόρου του Οτσαλάν, Φαήλου Κρανιδιώτη, με τους δημοσιογράφους Ν. Λιοναράκη και Μανώλη Βασιλάκη είχε κρατήσει χρόνια και έτσι το "Δίκτυο 21" παρέμενε στον αφρό της επικαιρότητας. Μάλιστα, στελέχη του, με αρθρογραφία τους, επέκριναν τον Κώστα Καραμανλή για τη θετική δήλωση που έκανε στον θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, ζητούσαν «αποκατάσταση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας» και ζητούσαν επίσης παρέμβαση «των αρμοδίων» στο Χόλιγουντ, ώστε να... μην παραχαράσσεται η ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου!
Έκτοτε, το "Δίκτυο 21" ήταν άφαντο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τους πρωταγωνιστές του, καθώς κάποιοι εξ αυτών -και, κυρίως, οι ιδέες τους- έχουν... μετακομίσει στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. Στην κούρσα διαδοχής Καραμανλή, τα στελέχη του Δικτύου είχαν στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς είναι γνωστό ότι ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. είχε προνομιακές σχέσεις με ορισμένους εξ αυτών.
Μετά την επικράτησή του, ο Μεσσήνιος απέδειξε ότι δεν ξεχνά τους φίλους του. Στέλεχος, βουλευτής της ΝΔ και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού έγινε το ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ επικεφαλής της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος της Ν.Δ. έγιναν ο πρώην αντιπρόεδρος του "Δικτύου 21", Διονύσης Καραχάλιος και αναπληρωτής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. ο Στ. Αγιάσογλου, πρώην μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ