Tσίπρας: Βρισκόμαστε σε κατάσταση «μνημονιακής ανωμαλίας» - iefimerida.gr

Tσίπρας: Βρισκόμαστε σε κατάσταση «μνημονιακής ανωμαλίας»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση «μνημονιακής ανωμαλίας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συγκέντρωση στην Σύρο, αναφερόμενος στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου και την γενικότερη κυβερνητική πολιτική.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε ότι «δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση ομαλότητας, που επιτρέπει στην κοινωνία να εκφράζεται δημοκρατικά και να δίνει το παρών στις αποφάσεις που την αφορούν», ενώ εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση κατά του Ευ. Βενιζέλου, τον χαρακτήρισε «πρωταθλητή της χυδαιότητας».

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «ο λαός θα δώσει τη δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνει με το παλιό, το φθαρμένο, το ένοχο, που κρύβεται πίσω από τα κακοραμμένα μεταρρυθμιστικά κουστούμια της σημερινής ΝΔ και του σημερινού ΠΑΣΟΚ».

Διευκρινίζοντας τη θέση του ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε κατάσταση ομαλότητας ο κ. Τσίπρας έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Πώς παίρνονται αλήθεια οι αποφάσεις που κλέβουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων;

2. Πώς ψηφίζονται οι νόμοι που αλέθουν στα δόντια τους την οικονομία και την κοινωνία;

3. Τι πολιτικό καθεστώς οικοδομούν πάνω στην ερειπωμένη δημοκρατία, για να υπηρετούν υπάκουα τα συμφέροντα των δανειστών και της μνημονιακής ολιγαρχίας;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι το τι ζούμε σε αυτόν τον τόπο τα τέσσερα τελευταία χρόνια, το ξέρουμε καλά και εξήγησε ότι υπήρξαν 400 εφαρμοστικοί νόμοι σε τέσσερα χρόνια, 180 εφαρμοστικοί νόμοι τα δύο τελευταία χρόνια, 40 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, εννέα νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα δύο τελευταία χρόνια και εκπρόθεσμες τροπολογίες, νυχτερινές "ντροπολογίες", νομοσχέδια σε ένα άρθρο.
«Μία δημοκρατία φιμωμένη»
Θέλοντας να υπογραμμίσει τη θέση του για υποβάθμιση της δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουμε «μια δημοκρατία φιμωμένη, μια δημοκρατία κουφή κι ανάλγητη απέναντι στο δράμα της κοινωνίας, μια δημοκρατία υποταγμένη στους ολιγάρχες, μιά δημοκρατία της σφραγίδας, δηλαδή άλλοι να αποφασίζουν κι εμείς να προσφέρουμε την υπογραφή και τη σφραγίδα».

Στην επίθεσή του κατά του κ. Βενιζέλου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατά τη συζήτηση στη βουλή «ο κύριος Βενιζέλος ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά και με νομικίστικες ανοησίες και εντελώς έωλες επιστημονικά, αλλά και ανήθικες δημοκρατικά δικαιολογίες, απαγόρευσε στη Βουλή να συζητήσει την πρόταση μομφής».

Και ο πρόεδρος του σώματος, πρόσθεσε, αντί να προστατεύσει το κύρος της Βουλής και την αξιοπρέπεια των βουλευτών, συμπεριφέρθηκε ως λοχίας που εφαρμόζει τις εντολές των ανωτέρων του. Έτσι συντελέστηκε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, σε πείσμα της άποψης των συνταγματολόγων, σε πείσμα κάθε δημοκρατικής αρχής, σε πείσμα αν θέλετε της κοινής λογικής».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος για τον Γ. Παπανδρέου και τον Απ. Κακλαμάνη, ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του που αντιμετώπισαν τη πολιτική χυδαιότητα και την απαξιωτική συμπεριφορά στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά ακόμα και στελέχη του μνημονιακού μπλοκ που διαφοροποιήθηκαν, κακοποιήθηκαν με τις χυδαιότερες των εκφράσεων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ακόμα και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ο κος Κακλαμάνης, δέχθηκε οχετό ύβρεων στους διαδρόμους της Βουλής, ενώ και οι δημόσιες δηλώσεις σε τίποτα δε θύμιζαν πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά θύμιζαν περισσότερο ξεκαθάρισμα λογαριασμών της μαφίας.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε, σημείωσε, το περί εκκρεμοτήτων που ακούσαμε για τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Παπανδρέου, χωρίς όμως να μάθουμε ποτέ ποιες είναι αυτές οι εκκρεμότητες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στη συνέχεια ότι «ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αναδείχτηκε χωρίς αμφιβολία πρωταθλητής όχι μόνο της στρεψοδικίας, της μετατροπής του συντάγματος σε κουρελόχαρτο, όχι μόνο της εμπάθειας κατά των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και πρωταθλητής της χυδαιότητας».

Σε αυτή την κατάσταση, είπε ο κ. Τσίπρας υπάρχει διέξοδος και αυτή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, δύο είναι οι επιλογές:

«Ή να συνεχίσει η σημερινή κυβέρνηση που εκφράζει τη σήψη του πολιτικού συστήματος, τα συμφέροντα των δανειστών και της διαπλοκής, ή να την ανατρέψει ο λαός με τη ψήφο του και να δώσει εντολή κοινωνικής σωτηρίας σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ή το παλιό και φθαρμένο του Σαμαρά και του Βενιζέλου, ή το νέο και ριζοσπαστικό της αριστεράς.

Ή το καθεστώς των μνημονίων και των εντολών του Βερολίνου και της συντηρητικής ευρωπαϊκής ελίτ, ή ανατροπή και η θαρραλέα πορεία προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Ή υποταγή, ή αντίσταση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ