50 χρόνια εκδόσεις Gutenberg -Η ιστορία ενός από τους πιο σημαντικούς εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας - iefimerida.gr

50 χρόνια εκδόσεις Gutenberg -Η ιστορία ενός από τους πιο σημαντικούς εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εκδοτικός οίκος Gutenberg κλείνει φέτος τα 50 του χρόνια έχοντας χαράξει μια καταξιωμένη πορεία στο χώρο του βιβλίου αλλά και μια μαχητική στάση προς την εν γένει αγκυλωμένη εκπαίδευση στην Ελλάδα. Αντλώντας κάποιες πληροφορίες από το ενημερωτικό φυλλάδιο Μισός αιώνας δρόμος—Περιήγηση στην ιστορία μας μαθαίνουμε για τις στιγμές και τα πρόσωπα εκδοτικών γεγονότων πέντε δεκαετιών. Παράλληλα, το ταξίδι στον χρόνο συμπληρώνει με επιπρόσθετο υλικό και προσωπικά σχόλια ο ενθουσιώδης και υπερδραστήριος εκδότης του Gutenberg, Γιώργος Δαρδανός.

Το 1964, όπως σημειώνει το Popaganda.gr, ο Γιώργος Δαρδανός μαζί με τον Χαράλαμπο Καρακατσάνη ιδρύουν τις Γραφιστικές Τέχνες Gutenberg και αρχίζουν δειλά να τυπώνουν τα πρώτα βιβλία, εκ των οποίων κάποια που είχαν σχέση με τις δικές τους τότε αντιλήψεις για την Κύπρο και τα Δωδεκάνησα. Το 1968 κάνουν μια μεγάλη τομή στο χώρο του εκπαιδευτικού βιβλίου με το «σχολικό βοήθημα». Ο Γιώργος Δαρδανός θυμάται και σχολιάζει: «Υπήρχαν τότε τα γνωστά "λυσάρια" αλλά εμείς φτιάξαμε πραγματικό βοήθημα με καθηγητές πανεπιστημίου. Είχε περίληψη της θεωρίας, σωστό-λάθος, εύκολες ασκήσεις, δύσκολες, δυσκολότερες. Έπαιρνε από το χέρι το παιδί και δεν του έλεγε τη λύση, αλλά του έδειχνε τα βήματα και πώς να ανταπεξέλθει. Ειδικά στα Νέα Ελληνικά βγάλαμε τα εκπληκτικά βιβλία του Δημήτρη Πτολεμαίου και στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ενώ τα παιδιά καίγανε τα άλλα βιβλία, αυτά τα κρατούσαν. Επίσης, μέσα από τη Γραμματική Τέχνη του Πτολεμαίου διδάσκονταν και το αρχαίο κείμενο».

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία του εκδοτικού οίκου Gutenberg και τη συνέντευξη του διευθυντή του στο Popaganda.gr.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ