Aπό τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, στους κήπους και το εμβληματικό κτήριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης: Χίλιες πόρτες στην Αθήνα [εικόνες] - iefimerida.gr

Aπό τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, στους κήπους και το εμβληματικό κτήριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης: Χίλιες πόρτες στην Αθήνα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πόλη είναι ο καμβάς και ταυτόχρονα η συνδετική ουσία που ενεργοποιεί πάλι το ένστικτο της κοινότητας, της συνύπαρξης. Με αυτή τη λογική να αποτελεί πυλώνα του ΝΕΟΝ, ετοιμάζεται πυρετωδώς σε Λονδίνο, Αθήνα και σε μητροπόλεις της τέχνης, η έκθεση Α Τhousand Doors. Από τις 3 Μάη θα καταλάβει όλους τους χώρους, αλλά και τους κήπους ενός εμβληματικού αθηναϊκού κτιρίου: της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.


Η σύγχρονη τέχνη, εκπεφρασμένη από κορυφαίους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, γίνεται η αφορμή για τους Αθηναίους να επισκεφθούν έναν χώρο που απηχεί τον πλούτο και την ιστορία της πόλης. Το ιστορικό κτίριο με τα μοναδικά κειμήλια γνώσης και βιώματος θα φιλοξενήσει έργα τουλάχιστον 30 καλλιτεχνών στο πλαίσιο της έκθεσης που ετοιμάζει ο ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τη φημισμένη Whitechapel Gallery. Την επιμέλεια θα έχει η διευθύντρια της Whitechapel και από τις πλεον επιδραστικές γυναίκες στον παγκόσμιο χάρτη της σύγχρονης τέχνης, Iwona Blazwick.


Η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης ∆ρ.Μαρία Γεωργοπούλου σηµειώνει:«Η “εισβολή” της δηµόσιας τέχνης στο χώρο της βιβλιοθήκης είναι µια θαυµάσια ευκαιρία να ανοίξει αυτή η ερευνητική ακαδηµαϊκή βιβλιοθήκη τις πύλες της σε ένα δηµιουργικό, καλλιτεχνικό κοινό. Χαιρετίζουµε την ευκαιρία που µας προσφέρει η έκθεση A THOUSAND DOORS να φιλοξενήσουµε στη Γεννάδειο βιβλιοθήκη και τον πανέµορφο κήπο της διάσηµους καλλιτέχνες. Η δηµόσια τέχνη ενδυναµώνει και εµπλουτίζει τους χώρους όπου τοποθετείται και ανυποµονούµε να µας δοθεί η ευκαιρία να εξερευνήσουµε εκ νέου το “σπίτι µας” µέσα από τα φρέσκα µάτια τόσων πολλών καλλιτεχνών».

(φωτογραφία αρχείου με έργο του Νίκου Ναυρίδη που ετοιμάζει νέο έργο για την έκθεση)

Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε όλους τους χώρους της Γενναδείου, από τη βιβλιοθήκη µέχρι και τους κήπους της. Το σύνολο των έργων καλύπτει ποικίλα εκφραστικά µέσα όπως βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις κλπ. Ανάµεσα στους καλλιτέχνες που θα συµµετάσχουν συµπεριλαµβάνονται οι Edward Allington, Matthew Barney, Christian Boltanski, Pavel Büchler, Michael Dean, Nina Fischer and Maroan El Sani, Ceal Floyer, Isa Genzken, Shuruq Harb, Georg Herold, Susan Hiller, Hannah Höch, John Latham, Mark Manders, Juan Munoz, Giuseppe Penone, Michael Rakowitz, Meriç Algün Ringborg, Daniel Silver, Francis Upritchard, Adrián Villar Rojas, Jane and Louis Wilson. Παράλληλα, έχουν γίνει αναθέσεις δηµιουργίας νέων έργων στους έλληνες καλλιτέχνες Νίκο Ναυρίδη, Πάκυ Βλασσοπούλου, Κώστα Ιωαννίδη και Βαλεντίνα Κάργα.

(φωτογραφία αρχείου με έργο του Christian Boltanski που θα συμμετάσχει στην έκθεση στη Γεννάδειο)

Η έκθεση ( που θα διαρκέσει μέχρι τέλη Ιουνίου) θα πλαισιωθεί από παράλληλα προγράµµατα (δωρεάν ξεναγήσεις, ανοιχτές συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράµµατα) που θα φέρουν τη σφραγίδα Ελλήνων και ξένων επιµελητών οι οποίοι έχουν συµµετάσχει στο Πρόγραµµα Ανταλλαγής Επιµελητών που οργανώνει ο ΝΕΟΝ και η Whitechapel Gallery από το 2012.

(φωτογραφία αρχείου με έργο του Mathew Barney που θα συμμετάσχει στην έκθεση)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ