Απορρίφθηκε πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα -Σάλος στη Βουλή, αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση - iefimerida.gr

Απορρίφθηκε πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα -Σάλος στη Βουλή, αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οριστικό τέλος μπήκε στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, έπειτα από μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ένταση και σκληρές αντιπαραθέσεις.

Μετά από την απόφαση αυτή και την απάντηση του προεδρείου της Βουλής, η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του ίδιου του προεδρείου της Βουλής, η οποία θα συζητηθεί από Τρίτη.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την δήλωσή του περί «κυβερνητικού πραξικοπήματος» και ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δεχθεί το γεγονός ότι η Ολομέλεια θα αποφασίσει για την πρόταση μομφής και για αυτόν τον λόγο αποχωρεί από τη συζήτηση και το Κοινοβούλιο.

Το χρονικό της συζήτησης στη Βουλή

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας και προτού ρίξει τη «βόμβα» της πρότασης μομφής μίλησε με σκληρά λόγια κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη διαδικασία του κατ ' επείγοντος και τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο είναι το προϊόν συναλλαγής με την Τρόικα και εξυπηρετεί συμφέροντα.

«Επιχειρείτε σαν τους κλέφτες. Προχωράτε σε ένα ακόμα έγκλημα με νομοσχέδιο που φανερώσατε ξημερώματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε «Ετσι ολοκληρώνετε το έγκλημα που ξεκινήσατε με το PSI».

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για την πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα:

«Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε, να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι ο κος Στουρνάρας θα φέρνει νόμο που υποθηκεύει το μέλλον της οικονομίας μας και εμείς θα το συζητάμε εδώ, μέσα σε τρεις ώρες ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.

Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι αυτουργός μόνο αυτού του εγκλήματος.

Είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους για την ανθρωπιστική καταστροφή και την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι ο άνθρωπος που άκουσε το forget it Γιάννης από τον κ. Σόιμπλε και το αποδέχτηκε σκύβοντας το κεφάλι.
Σήμερα μας είπε ότι έβγαλε την ελληνική οικονομία από τον τάφο.

Όχι κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.

Σήμερα βάζει την ελληνική οικονομία ακόμη πιο βαθειά στον τάφο.

Έχουμε πολιτική υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό και τη χώρα να μην του επιτρέψουμε να συνεχίσει το έργο του.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταθέσουμε σήμερα πρόταση δυσπιστίας κατά του κυρίου εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων πολιτών, εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Κύριε πρόεδρε,

Ενημερώνω και εσάς και το σώμα ότι αξιοποιώντας το άρθρο 142, παράγραφος 2, του κανονισμού της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει στο σώμα πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού των οικονομικών.

Με βάση το κανονισμό σας ζητάμε να διακόψετε τη διαδικασία.

Και ζητάμε από τη κυβέρνηση, να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας μετά το προβλεπόμενο από τον κανονισμό της Βουλής, χρόνο συζήτησης της πρότασής μας».

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του καταθέτει πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα αντιμετωπίσθηκε με σκληρό τρόπο από τον παρόντα στη συνεδρίαση υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Ο οποίος κατήγγειλε την κίνηση ως προσπάθεια εμπλοκής της αναμενόμενης απόφασης του Eurogroup (σ.σ. την Τρίτη) για τις δόσεις που εκκρεμούν στη χώρα.

Ο κ.Σταμάτης ξεκαθάρισε ότι η τριήμερη συζήτηση πάνω στην πρόταση δυσπιστίας θα ξεκινήσει αμέσως για να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα λήξει τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία.

Μεϊμαράκης: Ο πρόεδρος της Βουλής δεν επηρεάζεται από απειλές και εκφοβισμούς

Τέλος στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέφερε ότι νομικά και συνταγματικά δεν μπορεί να τεθεί θέμα συζήτησής της αυτή την στιγμή.

Μιλώντας σε αυστηρό ύφος, ο κ. Μεϊμαράκης, τόνισε ότι, ως πρόεδρος της Βουλής, άκουσε όλες τις απόψεις και ανέφερε ότι η κρίση του δεν επηρεάζεται από απειλές.

«Θα μπορούσατε να περιμένετε να ακούσετε την άποψή μου χωρίς να με εκφοβίζετε και μετά να καταθέσετε την πρόταση μομφής κατά του προεδρείου» σημείωσε με νόημα.

«Το ηθικό για το οποίο τόσο κόπτεστε θα ήταν να περιμένετε να ακούσετε την άποψή μου. Τι νομίζετε ότι θα φοβηθώ την πρόταση μομφής;» συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε «Αν κάποιος από τους βουλευτές νομίζει ότι δεν έχω ασκήσει τα καθήκοντά μου με αυτόν τον τρόπο, να καταθέσει πρόταση μομφής».

Αναφορικά με τη διαδικασία ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι πρόταση μομφής θα μπορούσε να ασκηθεί εντός εξαμήνου μόνο εφόσον αφορούσε προσωπικά και δεν αφορούσε κυβερνητικό έργο.

Σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών, με βάση την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργεί κατ΄εντολήν της κυβερνήσεως και συνεπώς δεν μπορεί να ισχύσει η πρόταση μομφής.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης πρότεινε, τέλος, να αποφανθεί η Ολομέλεια για το αν θα ισχύσει η όχι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Να απορριφθεί η πρόταση ως «απαράδεκτη» προτείνει ο Βενιζέλος

Αμέσως μετά την ολιγόλεπτη διακοπή στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» χαρακτήρισε την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το Σύνταγμα αναφέρει ρητά πως μπορεί να συζητηθεί πρόταση μομφής εάν δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από προηγούμενη πρόταση και ανέφερε ότι το άρθρο 84 εγκατέστησε ένα φραγμό που αποτρέπει την καταστρατήγηση των προτάσεων δυσπιστίας κατά τρόπο που δεν είναι ουσιώδη, αλλά έχει στόχο την παρεμπόδιση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

«Είμαστε υποχρεωμένοι για λόγους προστασίας των τόσο σημαντικών αγαθών να επισημάνουμε το αυτονόητο, ότι η πρόταση αυτή είναι η πρόταση κατά το σύνταγμα απαράδεκτη και άρα μη δυνάμενη να τεθεί προς συζήτηση» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ