Σαμαράς, Βενιζέλος και Χατζηδάκης ψάχνουν τρόπο να πείσουν τους αντάρτες -Κατέληξαν σε συμφωνία για δυο κατηγορίες γάλακτος - iefimerida.gr

Σαμαράς, Βενιζέλος και Χατζηδάκης ψάχνουν τρόπο να πείσουν τους αντάρτες -Κατέληξαν σε συμφωνία για δυο κατηγορίες γάλακτος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου συνεδρίασε, στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, στη Βουλή.

Κυρίαρχο θέμα ήταν να βρεθεί λύση με τολυς βουλευτές που αντιδρούν στη ρύθμιση για το γάλα. Τελικά επήλθε συμφωνία και πλέον το γάλα θα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες γάλακτος.

Βρέθηκε η χρυσή τομή για το θέμα του γάλακτος, μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και προχωρούν σε ρύθμιση με την οποία δημιουργούνται δύο κατηγορίες γάλακτος:

1. Το παστεριωμένο γάλα, στο οποίο θα υπάρχει η υποκατηγορία «γάλα ημέρας». Δηλαδή θα διαρκεί 24 ώρες η συλλογή και στο ράφι θα μένει για άλλες δύο μέρες. Τα υπόλοιπα προϊόντα θα έχουν διάρκεια ζωής ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης. Η ευθύνη θα ανήκει στις γαλακτοβιομηχανίες.

2. Το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, όρος ο οποίος αντικαθιστά το γάλα υψηλής παστερίωσης.

Επίσης στις συσκευασίες θα υπάρχει ευκρινής σήμανση αναφορικά με τη διάρκεια ζωής του γάλακτος.

Η πρόταση αυτή έχει τη σύμφωνη γνώμη και της Τρόικα, αν και βέβαια, δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα σε σχέση με το αποτέλεσμα των προηγούμενων διαπραγματεύσεων υπουργείου Ανάπτυξης – τρόικας.

Χαρακόπουλος: Θετικό να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση της συμφωνίας

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος με δήλωση του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ είπε:

«Καταρχάς θεωρώ θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε:

1.Το «γάλα ημέρας» αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;

2. Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου «φρέσκο» θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η «ψυκτική αλυσίδα», καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την «ΕΒΓΑ της γειτονιάς».

3. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού «γάλα υψηλής παστερίωσης» που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό «γάλα υψηλής παστερίωσης» θα μπορούσε να ονομαστεί «υψηλής θερμικής επεξεργασίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ