Αυστηρό μήνυμα από Κίεβο σε Ρωσία: «Μην τολμήσετε να μπείτε στην ανατολική Ουκρανία» - iefimerida.gr

Αυστηρό μήνυμα από Κίεβο σε Ρωσία: «Μην τολμήσετε να μπείτε στην ανατολική Ουκρανία»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αυστηρή προειδοποίηση προς τη Ρωσία προχώρησε η Ουκρανία, καθώς όπως δήλωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, η χώρα θα απαντήσει «στρατιωτικά» σε οποιαδήποτε ρωσική απόπειρα «να προσαρτηθούν» ρωσόφωνες επαρχίες στο ανατολικό τμήμα.

«Θέλω να προειδοποιήσω επίσημα τη Ρωσία: θα απαντήσουμε σθεναρά, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων, σε οποιαδήποτε απόπειρα (της Ρωσίας) να κυριεύσει την Ουκρανία, να περάσουν τα ρωσικά στρατεύματα τα σύνορα ή να προσαρτηθούν ανατολικές ή άλλες επαρχίες», υπογράμμισε ο Γιατσενιούκ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία ξεπερνά το πλαίσιο των ρωσοουκρανικών σχέσεων και κάλεσε τους Δυτικούς να «απαντήσουν με επαρκή τρόπο».

«Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και υπονόμευσε το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία πραγματοποίησε μια ένοπλη λεηλασία μιας ανεξάρτητης γειτονικής χώρας. Η Δύση πρέπει να δώσει μια επαρκή απάντηση», σημείωσε ο Γιατσενιούκ.

Η Ρωσία, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, χρίστηκε εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας το 1994 όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποκήρυξε το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι υπάρχει ένα τίμημα για τη σταθερότητα στον κόσμο. Υπάρχουν δύο τρόποι: είτε θύματα, είτε τα ευρώ και τα δολάρια», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, αναφερόμενος προφανώς στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

«Είναι καλύτερο να θυσιαστούν τα ευρώ και τα δολάρια παρά να θρηνήσουμε χιλιάδες νεκρούς σε έναν αιματηρό πόλεμο», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε: «Ελπίζω οι ευρωπαίοι εταίροι μας να το καταλάβουν. Μετά θα είναι πολύ αργά για να χρησιμοποιήσουν άλλου είδους κυρώσεις».

Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει επέμβαση

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε σήμερα τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ανατολική, ρωσόφωνη Ουκρανία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Χέιγκελ συνομίλησε τηλεφωνικά για μία ώρα με τον Σόιγκου, στη διάρκεια της οποίας του είπε «ξεκάθαρα και αυστηρά» ότι οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν την Κριμαία θα είναι υπεύθυνες για οποιοδήποτε συμβάν στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Σόιγκου σημείωσε ότι: «Τα (ρωσικά) στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων (με την Ουκρανία) έχουν αναπτυχθεί εκεί για στρατιωτικά γυμνάσια και δεν έχουν καμία πρόθεση να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Ουκρανία».

Εξάλλου ο ρώσος υπουργός δεσμεύθηκε ότι οι στρατιώτες δεν θα προχωρήσουν «σε καμία επιθετική ενέργεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ