Ημερίδα της ΕΠΕΜ για τους εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων: Το Μάντσεστερ μοντέλο για τις ευρωπαϊκές πόλεις - iefimerida.gr

Ημερίδα της ΕΠΕΜ για τους εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων: Το Μάντσεστερ μοντέλο για τις ευρωπαϊκές πόλεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Αθήνα βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της συνεργασίας του μεγαλύτερου έργου ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ευρώπη που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ.
Στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΠΕΜ και η Grant Thornton με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας, ο κ. Τζον Μπλάντ (γενικός γραμματέας του φορέα του μητροπολιτικού Μάντσεστερ) και ο κ. Στίβεν Τζένκισον (διευθύνων σύμβουλος της παραχωρησιούχου εταιρείας, Viridor Laing), μετέφεραν την εμπειρία τους στο Ελληνικό κοινό, τους εκπροσώπους των Δημοσίων Φορέων και των εργοληπτικών εταιρειών που συμμετέχουν σε έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα.

Παρουσιάστηκε η πρακτική που εφήρμοσαν στη μητροπολιτική περιοχή του Μάντσεστερ, πριν ξεκινήσει η κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρώπη (η μεγαλύτερη με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα - ΣΔΙΤ). Μία μονάδα που εξυπηρετεί 2,6 εκατομμύρια πολίτες και διαχειρίζεται 1,1 εκατ. τόνους απορριμμάτων ετησίως, το 5% των απορριμμάτων όλης της Μεγάλης Βρετανίας, και δημιουργήθηκε χωρίς αντιδράσεις.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποπειραθείς να χτίσεις ένα εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων κάπου και να μη συναντήσεις διαμαρτυρίες. Γι' αυτό έχει εξαιρετική σημασία να ενημερώσεις σωστά τους τοπικούς άρχοντες και τις κοινωνίες και να έχεις με το μέρος σου τους πολιτικούς. Στην ανάγκη πρέπει να απευθυνθείς σε κάθε πολίτη ξεχωριστά» δήλωσε ο κ. Τζον Μπλάντ. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι : «Ο κόσμος φοβάται. Επομένως πρέπει πρώτα να τον ρωτήσεις τι θέλει. Ρωτήσαμε λοιπόν την κοινή γνώμη και περισσότερο από το 90% απάντησε ότι ήθελε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ένα 85% εργοστάσιο μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων και το 70% ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα. Με αυτά τα δεδομένα απευθυνθήκαμε στα εννέα δημοτικά συμβούλια της περιοχής μας. Διοργανώσαμε επίσης πολλές ανοιχτές εκδηλώσεις, στείλαμε φυλλάδια σε όλους τους πολίτες, εξηγήσαμε τι θα συμβεί αν δεν αλλάξουμε μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων».

Ο Στίβεν Τζένκισον, διευθύνων σύμβουλος της «ViridorLaingLimited» τόνισε στην ομιλία του: «Οταν ξεκινήσαμε τις υποδομές στο Μάντσεστερ, τα ποσοστά ανακύκλωσης ήταν μόλις 4% και σήμερα φτάνουν το 42% με ετήσιο στόχο να αυξάνονται κατά 3% ετησίως ώς το 2020. Αντίστοιχα, η ανάκτηση υλικών που δεν υπήρχε ως έννοια έφτασε το 95%».

«Είναι σημαντικό την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται στην κρίσιμη καμπή χρονικά για τα απορρίμματα και συζητείται για πρώτη φορά ο φόρος ταφής και η συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος για τα έργα να πάρουμε τα θετικά από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο Μάντσεστερ ώστε να γίνουν πιο win-win οι ΣΔΙΤ στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Αντώνης Μαυρόπουλος επικεφαλής των εταιρειών D-Waste, ΕΠΕΜ και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για την Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων.

Στον χαιρετισμό της Ημερίδας, ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Τζων Κίττμερ δήλωσε ότι : «Τα απόβλητα είναι η μεγάλη πρόκληση για τη Βρετανία καθώς υπολογίζεται ότι κοστίζουν 3,8 δισ. ευρώ στο βρετανικό κράτος, δημιουργώντας μια βιομηχανία συνολικού τζίρου 14,5 δισ. ευρώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ