Το πρώτο αίμα στην Κριμαία: Ουκρανός στρατιώτης έπεσε νεκρός από πυρά κατά τη διάρκεια εφόδου σε βάση της Συμφερόπολης - iefimerida.gr

Το πρώτο αίμα στην Κριμαία: Ουκρανός στρατιώτης έπεσε νεκρός από πυρά κατά τη διάρκεια εφόδου σε βάση της Συμφερόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο θάνατο μέλους του ουκρανικού στρατού από πυρά ενόπλων κατά τη διάρκεια εφόδου σε στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη, ανακοίνωσε το Κίεβο. Η σύγκρουση στην Κριμαία από πολιτική μετατρέπεται πλέον σε στρατιωτική με ευθύνη των Ρώσων στρατιωτών, τόνισε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάστσενιουκ. Σημερα, υποστήριξε, Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν κατά μελών του ουκρανικού στρατού και αυτό αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Νωρίτερα εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας λοχαγός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης σε ουκρανική βάση στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Κριμαίας, Συμφερόπολης.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, o εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ γνωστοποίησε ότι ένας από τους στρατιώτες της βάσης υπέκυψε στα τραύματά του, χωρίς να είναι σε θέση να πει ποιος διέπραξε την επίθεση. Εγινε από μέλη «μιας άγνωστης δύναμης, πλήρως εξοπλισμένης και με καλυμμένα πρόσωπα», αρκέστηκε να πει.

«Ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίστηκε στο λαιμό και στην κλείδα. Τώρα έχουμε οχυρωθεί στο δεύτερο όροφο. Τα κεντρικά έχουν καταληφθεί και ο διοικητής έχει απαχθεί. Θέλουν να παραδώσουμε τα όπλα μας αλλά δε σκοπεύουμε να παραδοθούμε» ανέφερε αλλος εκπρόσωπος των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων.

«Οι απόπειρες κατάληψης στρατιωτικών μονάδων με την χρήση όπλων έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες», τόνισε ο Σεργκέι Γκαϊντούκ, επικεφαλής του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.

Στη Συμφερόπολη φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε πολλούς ένοπλους άνδρες να διεισδύουν σε μια ουκρανική βάση που είχαν περικυκλώσει οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Μια ριπή από αυτόματο όπλο αντήχησε λίγο μετά από το εσωτερικό. Δύο ασθενοφόρα έφθασαν στο σημείο λίγο μετά, όμως ο φωτογράφος δε μπόρεσε να προσεγγίσει την είσοδο της βάσης.

Σε ανακοίνωσή του για τις συνθήκες του επεισοδίου, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας διευκρινίζει ότι ένας σπουδαστής της Σχολής ναυτικών δοκίμων δέχθηκε σφαίρα στο στήθος κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον της μονάδας του στη Συμφερόπολη. Ενας ακόμη στρατιώτης τραυματίστηκε στον λαιμό και το χέρι και ένας τρίτος στρατιώτης τραυματίστηκε στο κεφάλι και το πόδι από χτυπήματα με γκλομπ. «Οι δράστες φορούσαν στολές Ρώσων στρατιωτών και έφεραν αυτόματα όπλα και ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου υποστήριξε ότι κατά την έφοδο των ενόπλων στη βάση κατασχέθηκαν τα όπλα και τα έγγραφα όλων των στρατιωτικών που βρίσκονταν στη βάση. «Τους είπαν ότι συνελήφθησαν», δήλωσε, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό των στρατιωτών.

Η ρωσική εκδοχή του περιστατικού

Για απόπειρα προβοκάτσιας ώστε να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση «την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας για την εισδοχή της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι τοπικές αρχές της χερσονήσου, παρουσιάζοντας μία εκδοχή των γεγονότων που διαφέρει σημαντικά από εκείνη του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας, στο επεισόδιο έχασαν τη ζωή του δύο άτομα: ένας Ουκρανός στρατιώτης και ένα μέλος των φιλορωσικών «δυνάμεων αυτοάμυνας», ενώ δύο ακόμη άνδρες, ένας Ουκρανός στρατιώτης και ένας φιλορώσος παραστρατιωτικός, τραυματίστηκαν.

Από την έρευνα στο σημείο, ανέφερε η εκπρόσωπος της αστυνομίας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως τα πυρά, που είχαν στόχο τόσο τους ουκρανούς στρατιώτες όσο και τα μέλη των δυνάμεων αυτοάμυνας προήλθαν από το ίδιο σημείο».

Σε ανακοίνωση εξάλλου που ανέβηκε στον ιστότοπο της αστυνομίας της Κριμαίας, εκτιμάται ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να είναι «μια προσχεδιασμένη πρόκληση για να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας για την εισδοχή της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ