Οι εφορίες «πήραν» το όπλο τους -Κάθε ημέρα 1.190 κατασχέσεις ενοικίων και καταθέσεων - iefimerida.gr

Οι εφορίες «πήραν» το όπλο τους -Κάθε ημέρα 1.190 κατασχέσεις ενοικίων και καταθέσεων

Οι εφορίες «πήραν» το όπλο τους -Κάθε ημέρα 1.190 κατασχέσεις ενοικίων και καταθ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σοκ προκαλεί η ένταση με την οποία το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε κατασχέσεις, καθώς μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους, τα δικαστικά τμήματα των εφοριών πρόλαβαν και έκαναν περίπου 50.000 κατασχέσεις, κυρίως εις χείρας τρίτων, δηλαδή καταθέσεων, ενοικίων κ.λ.π. Το στοιχείο γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν το αναγάγει κανείς σε ημερήσια βάση, αφού προκύπτει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι από την Πρωτοχρονιά και μετά, γίνονταν κάθε ημέρα περίπου 1.190 κατασχέσεις!

Ενδεικτικό της έντασης των ενεργειών των εισπρακτικών μηχανισμών, είναι στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα είχαν γίνει κάτι παραπάνω από 15.000 κατασχέσεις, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης αυξήθηκαν κατά περίπου 230%, ενώ οι εισπράξεις επί παλαιότερων και νέων οφειλών, που εξασφαλίστηκαν μέσω κατασχέσεων, σημείωσαν αύξηση 39%!

Οι προσπάθειες των ελεγκτικών- εισπρακτικών υπηρεσιών αναμένεται να ενταθούν, καθώς το σύστημα ηλεκτρονικών κατασχέσεων τραπεζικών καταθέσεων έχει πλέον εφαρμογή σε όλες- πλην κάποιων μικρών- τις Δ.Ο.Υ., αποτελώντας την αιχμή του δόρατος για την επίτευξη των φετινών στόχων. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η τάση διόγκωσης των οφειλών έναντι του Δημοσίου δεν έχει καμφθεί, όπως προκύπτει από τα περίπου 10,1 δισ ευρώ νέων οφειλών στο τέλος Ιανουαρίου.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο- σκούπα αναμένεται να συμπεριληφθεί η διάταξη με την οποία θα διευρυνθεί η δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών σε όλο το Δημόσιο (π.χ. για οφειλές από και προς Ταμεία), η αύξηση του ορίου (από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ) για την άσκηση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έναντι οφειλών, καθώς και η αύξηση του ακατάσχετου μισθών- συντάξεων από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ