Ποιοι είναι οι «βομβιστές με τα παπούτσια» που μπλέχτηκαν στην υπόθεση του Boeing - iefimerida.gr

Ποιοι είναι οι «βομβιστές με τα παπούτσια» που μπλέχτηκαν στην υπόθεση του Boeing

Ποιοι είναι οι «βομβιστές με τα παπούτσια» που μπλέχτηκαν στην υπόθεση του Boein
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσο το Boeing 777 παραμένει άφαντο και τα στοιχεία για το τι συνέβη στους επιβαίνοντες δεν δίνουν μία ξεκάθαρη εικόνα, το ένα σενάριο διαδέχεται το άλλο. Το τελευταίο που ήρθε όμως στη δημοσιότητα δίνει μία ακόμη πιο σοβαρή τροπή στην υπόθεση, καθώς εμπλέκει και την Αλ Κάιντα.

Ο Σααγίντ Μοχάμαντ Μπατάτ, στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης, ανέφερε πως Μαλαισιανοί ετοίμαζαν χτύπημα αεροπλάνου με βόμβα- παπούτσι. Δεν είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται επίθεση με αυτό το περίεργο όπλο. Ποιοι είναι όμως οι «βομβιστές με το παπούτσι»;

Πρόκειται για υπόθεση του 2001, όταν απέτυχε το σχέδιο για βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος των American Airlines, που ταξίδευε από το Παρίσι προς το Μαϊάμι με 197 επιβαίνοντες. Ο Ρίτσαρντ Ρέιντ- ισλαμιστής φονταμελιστής από τη Βρετανία και κατά δική του δήλωση μέλος της Αλ Κάιντα- φορούσε παπούτσια που είχαν δύο είδη εκρηκτικών. Μία ημέρα νωρίτερα δεν του είχα επιτρέψει να επιβιβαστεί, αλλά στις 22 Δεκεμβρίου του 2001 τα κατάφερε.

Οι επιβάτες της πτήσης διαμαρτυρήθηκαν για μυρωδιά καπνού λίγη ώρα αφότου είχε σερβιριστεί το γεύμα. Μία αεροσυνοδός έψαξε να βρει την πηγή της οσμής και εντόπισε τον Ρέιντ να προσπαθεί να ανάψει ένα σπίρτο. Τον προειδοποίησε πως απαγορεύεται το κάπνισμα και εκείνος υποσχέθηκε να σταματήσει. Λίγα λεπτά αργότερα όμως η αεροσυνοδός διαπίστωσε ότι ο συγκεκριμένος επιβάτης φερόταν ξανά περίεργα. Οταν τον ρώτησε τι κάνει, εκείνος την άρπαξε και της έδειξε το παπούτσι που είχε στην αγκαλιά του, ένα φιτίλι που οδηγούσε στο παπούτσι και ένα αναμμένο σπίρτο.

Για καλή τύχη των επιβαινόντων, τα πλάνα του απέτυχαν παταγωδώς. Αιτία το γεγονός ότι ο ιδρώτας από τα πόδια του είχε περάσει στα εκρηκτικά, με αποτέλεσμα να μην πυροδοτηθεί η βόμβα. Τελικά με την παρέμβαση των επιβατών οι αεροσυνοδοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον Ρέιντ και να τον δέσουν με ζώνες, πλαστικές χειροπέδες και καλώδια ακουστικών, ενώ ένας γιατρός του έδωσε ηρεμιστικό. Εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης η πτήση έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Βοστόνη, με δύο μαχητικά να το συνοδεύουν.

Οταν συνελήφθη ο Ρέιντ, οι αρχές βρήκαν στα παπούτσια του 100 γραμμάρια πλαστικών εκρηκτικών, αρκετά για να ανοίξουν μία μεγάλη τρύπα στο αεροσκάφος.

Οι επιβάτες της πτήσης 587 της American Airlines δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί. Το αεροσκάφος συνετρίβη στη Νέα Υόρκη στις 12 Νοεμβρίου του 2011, οδηγώντας στο θάνατο και τους 260 επιβαίνοντας. Λίγο αργότερα ο Μοχάμαντ Μανσούρ Τζαμπάραχ- ο οποίος είχε καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες- συνεργάστηκε με τις αρχές και κατέθεσε πως ένας Καναδός, ο Αμπντεραούφ Τζντέι ήταν πίσω από την καταστροφή. Σύμφωνα με τα όσα είπε, είχε χρησιμοποιήσει μία βόμβα- παπούτσι παρόμοια με εκείνη του Ρέιντ και πως αμφότεροι είχαν αναλάβει από την Αλ Κάιντα αυτές τις αποστολές. Κάτι που δεν υιοθετήθηκε επίσημα ποτέ. Από τότε πάντως στα αεροδρόμια των ΗΠΑ ζητούν από τους επιβάτες να βγάλουν τα παπούτσια τους πριν περάσουν από το μηχάνημα ελέγχου για να επιβιβαστούν.

Οι προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης

Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί αν όλα αυτά μπορεί να έχουν σχέση με την υπόθεση του εξαφανισμένου Boeing. Γεγονός είναι πάντως πως τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει τις αεροπορικές εταιρείες να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα.

Οπως έγραφε τότε το CNN, αξιωματούχος ανέφερε πως δεν υπήρχε συγκεκριμένη απειλή, αλλά πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών έκαναν λόγο για αυξημένη πιθανότητα να προσπαθήσουν τρομοκράτες να κρύψουν εκρηκτικά στα παπούτσια τους. Μάλιστα, συνεργάζονταν και με άλλες χώρες στην προσπάθεια να ανακαλύψουν τις νέες μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες σε αυτό το θέμα.

Μάλιστα οι ειδικοί επισήμαιναν πως οι αεροπορικές εταιρείες παραμένουν στόχος των τρομοκρατών που θέλουν να προκαλέσουν μεγάλο αντίκτυπο με μία επίθεση. Η προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης είχε δοθεί και στις 25-30 πόλεις σε άλλες χώρες, από τις οποίες γίνονται απευθείας πτήσεις προς τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ