Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ρωσική Κριμαία -Τι θα γίνει με κατοίκους, μειονότητες, στρατό [εικόνες] - iefimerida.gr

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ρωσική Κριμαία -Τι θα γίνει με κατοίκους, μειονότητες, στρατό [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς έκπληξη κατέληξε το δημοψήφισμα που διενεργήθη στην Κριμαία, την Κυριακή 16 Μαρτίου, με 95% «ναι» στην πρόσδεση της χερσονήσου στην Ρωσία. 60 χρόνια μετά την την παραχώρησή της στην Ουκρανία από τον Νικήτα Χουρτσόφ, η Κριμαία θα ζητήσει την επιστροφή της στην εξουσία της Μόσχας.

Το αίτημα θα γίνει επίσημο την Δευτέρα, από το κοινοβούλιο της Κριμαίας, και θα εξετασθεί την Τετάρτη από τη Δούμα στη Μόσχα. Η μεταφορά εξουσιών θα γίνει χωρίς δυσκολίες.

Ποιο θα είναι το καθεστώς της ρωσικής Κριμαίας

Θα είναι οντότητα διοικητική όπως το Novgorod ή το Kalingrad; Θα είναι Δημοκρατία, με κοινοβούλιο, σύνταγμα και πρόεδρο όπως η Τσετσενία;
Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη ποιο θα είναι το νομικό και διοικητικό καθεστώς της ρωσικής Κριμαίας. Η ρωσική ομοσπονδία προβλέπει πολλά μοντέλα, περισσότερο ή λιγότερο αυτόνομα. Ο ορισμός του καθεστώτος που θα διέπει την ρωσική Κριμαία, θα γίνει πιθανότατα από τη Δούμα την Τετάρτη.


Ποιος θα αναγνωρίσει τα νέα σύνορα;
Εκτός από τη Μόσχα, καμία άλλη πρωτεύουσα δεν θα αναγνωρίσει το δημοψήφισμα της Κυριακής. Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν το δημοψήφισμα ως «παράνομο», «αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και με τους διεθνείς κανονισμούς» και προσανατολίζονται στην επιβολή κυρώσεων, τόσο στη ρωσική κυβέρνηση όσο και στους ρωσόφιλους Ουκρανούς.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πραγματικά και να αρνηθούν την πρόσδεση της Κριμαίας στη Μόσχα.
Αν η Δούμα επικυρώσει το δημοψήφισμα την Τετάρτη, η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλλει ένα σύνολο κυρώσεων και θα αφορά τις εμπορικές και οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία. Ωστόσο και αυτό θα γίνει με δειλό τρόπο, γιατί πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο.


Τι θα απογίνουν οι Τάταροι και οι Ουκρανοί της Κριμαίας;
Οι Τάταροι είναι περίπου 260.000 άνθρωποι, ήτοι το 12% του πληθυσμού της Κριμαίας και οι ισχυρότεροι αντίπαλοι της επιστροφής της χερσονήσου υπό ρωσική επιρροή.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ρωσική Κριμαία -Τι θα γίνει με κατοίκους, μειονότητες, στρατό [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Είναι τουρκο-μογγολική φυλή και εγκαταστάθηκαν στην Κριμαία τον 13ο αιώνα. Θύματα του σταλινισμού, εκτοπίστηκαν στην κεντρική Ασία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αναγκάστηκαν να περιμένουν το 1989 για να επιστρέψουν στην Κριμαία. Οι περισσότεροι δεν βρήκαν την περιουσία τους γυρίζοντας και φοβούνται ότι θα υποστούν τα ίδια υπό την κυριαρχία της Ρωσίας.
Ο νέος ιισχυρός άνδρας της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόβοφ επιχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους της μειονότητας και την περασμένη Τρίτη το τοπικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο προστασίας των δικαιωμάτων των Τατάρων, ενώ προέβλεπε εκπροσώπηση στην προσεχή κυβέρνηση και σεβασμό στη γλώσσα τους.
Αλλά οι υποσχέσεις δεν πείθουν τους Τάταρους οι οποίοι είδαν τα σπίτια τους να μαρκάρονται από ένα σταυρό και φοβούνται για την ασφάλειά τους.
Οσο για τους Ουκρανούς της Κριμαίας θα τους προταθεί ένα ρωσικό διαβατήριο. Δεν θα εξαναγκαστούν να φύγουν, αλλά αν αρνηθούν τη ρωσική υπηκοότητα δεν θα μπορούν πλέον να ψηφίζουν στις εκλογές.


Τι θα γίνει με τους Ουκρανούς στρατιώτες;
Οι στρατιώτες που βρίσκονται στην Κριμαία θα πρέπει να ορκιστούν πίστη στην νέα κυβέρνηση, αλλιώς θα κριθεί ότι αποτελούν «ένοπλη παράνομη δύναμη» όπως προειδοποίησε ο Σεργκέι Αξιόνοφ. Ο νέος ισχυρός άνδρας της Κριμαίας δήλωσε ότι μπορούν να παραδοθούν ή να παραιτηθούν από τον στρατό, ενώ όσοι δηλώσουν πίστη στην κυβέρνηση του Κιέβου, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ρωσική Κριμαία -Τι θα γίνει με κατοίκους, μειονότητες, στρατό [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Κριμαία, μελλοντικά η φτωχότερη περιοχή της Ρωσίας
Με μέσο μισθό 250 ευρώ, η χερσόνησος είναι η φτωχότερη από όλες τις περιοχές της Ρωσίας και όλοι οι αναλυτές προβλέπουν ότι πολλοί κάτοικοι θα μετακομίσουν στις πλουσιότερες πόλεις της Ρωσίας.
Η Κριμαία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το νόμισμά της ( hryvnia) και θα υιοθετήσει το ρούβλι. Ορισμένες τοπικές τράπεζες φάνηκε ότι είχαν προβλέψει τις εξελίξεις και πολλές ημέρες πριν το δημοψήφισμα ήταν δυσκολο να βρει κανείς το τοπικό νόμισμα.
Αλλά και η κοινωνική ασφάλιση θα αλλάξει. Οι συνταξιούχοι της Κριμαίας είναι 17 φορές περισσότεροι από όσοι στη Ρωσία. Ελπίζουν, πάντως, πολύ στη Ρωσία. Η μέση σύνταξη είναι 195 ευρώ, πάνω από το μέσο όρο της Ουκρανίας που είναι 107 ευρώ, και θα στοιχίσει αρκετά χρήματα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας.
Ειδικοί εκτιμούν σε 20 δισ. ευρώ το κόστος ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία, μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ