Πρόοδος με την Τρόικα -Συμφωνία για τις τράπεζες τα ξημερώματα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις - iefimerida.gr

Πρόοδος με την Τρόικα -Συμφωνία για τις τράπεζες τα ξημερώματα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Πρόοδος με την Τρόικα -Συμφωνία για τις τράπεζες τα ξημερώματα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξι ώρες κράτησε η σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία επί του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τα ξημερώματα.

Στη σύσκεψη που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου, κατέστη σαφές για το σκέλος των δημοσιονομικών ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν θα υπάρχει ποσό για το κενό του 2015. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι κατά 99,999% έτοιμο, όπως αναφέρει η «Καθημερινή». Ο ίδιος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί για να προχωρήσει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και ξεχωριστά από τα άλλα νομοσχέδια (διαρθρωτικά μέτρα ΟΟΣΑ, φορολογικά ζητήματα κλπ). «Θέλουμε να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται» δήλωσε και διευκρίνισε ότι αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου «η Eurobank θα μπορεί να προχωρήσει σε 9ημέρες σε Γενική Συνέλευση», ώστε να αποφασίσει την ΑΜΚ.

Το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως δεν είναι γνωστό τι ποσοστό θα κρατήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς υπάρχουν οι κανονισμοί της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Com), αλλά και άλλοι παράγοντες. «Εμείς θέλουμε ένα ποσοστό να παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου ανέφερε πως η διαπραγμάτευση είναι εντός του στόχου της Κυριακής, αν και πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Εγινε μεγάλη πρόοδος. Αύριο (σ.σ. Σάββατο) το βράδυ θα ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία το βράδυ της Κυριακής ή το αργότερο την Δευτέρα».

Ο ίδιος επισήμανε πως στο ζήτημα του κενού του 2015 υπάρχει διαφωνία με την Τρόικα για το ύψος, αλλά εκτίμησε πως «δεν παίζει σημαντικό ρόλο» γιατί «δεν θα υπάρχει στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ποσοτικοποίηση», αλλά μόνο οι περιοχές από τις οποίες θα καλυφθεί. Σημείωσε, δε, ότι «η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι μάλλον εμείς έχουμε δίκιο». Σχετικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος βάσει του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε πως το συγκεκριμένο θέμα «είναι το τελευταίο που θα συζητήσουμε».

Γενικότερα, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μονομερή νομοθέτηση για το φορολογικό, ενώ κορυφαίος παράγοντας σημείωσε ότι ο εφαρμοστικός νόμος που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας μπορεί να είναι «από ένα άρθρο, έως ένα νομοσχέδιο, έως πολλά νομοσχέδια».

Οι επαφές των υπουργών με την Τρόικα θα συνεχιστούν το Σάββατο, με συναντήσεις από το πρωί, για να ολοκληρωθεί η σύνταξη των κειμένων του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχουν συσκέψεις με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη. Μανιάτη, τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ