Πόλεμος νεύρων από τη Μόσχα: Επίδειξη δύναμης με στρατιωτικά γυμνάσια και αναγνωριστικές πτήσεις μαχητικών - iefimerida.gr

Πόλεμος νεύρων από τη Μόσχα: Επίδειξη δύναμης με στρατιωτικά γυμνάσια και αναγνωριστικές πτήσεις μαχητικών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα νεύρα Ουκρανών και Δυτικών δοκιμάζει η Μόσχα με νέα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου μάλιστα θα γίνει και χρήση πραγματικών πυρών. Παράλληλα, η Ρωσία απέστειλε έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία, ως απάντηση στην εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Τη διεξαγωγή των ασκήσεων ανακοίνωσε επισήμως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, μετά τη δημοσίευση σχετικω φωτογραφιών, διευκρινίζοντας ότι άρχισαν στη νότια περιοχή ευθύνης των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, με τη συμμετοχή 8.500 άνδρών του πυροβολικού.

Στην άσκηση συμμετέχει μεγάλος αριθμός ανδρών του πυροβολικού, καθώς και στελεχών συστοιχιών πυραύλων Γκραντ, Χαρικέιν και Τορνέιντο, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του. Συμμετέχουν επίσης στοιχεία του πυροβολικού όπως Χόβιτσερ, αλλά και αντιαρματικών πυροβόλων Ράπιερ. Στόχος των γυμνασίων είναι να βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στο μηχανοκίνητο πεζικό, τα τεθωρακισμένα, τις αερομεταφερόμενες μονάδες εφόδου και τις δυνάμεις του ναυτικού και των πεζοναυτών.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass στα γυμνάσια λαμβάνουν μέρος 4.000 αλεξιπτωτιστές, 36 αεροσκάφη και 500 οχήματα. Μεγάλο μέρος των γυμνασίων θα γίνει στην περιοχή Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Μάλιστα μία από τις ασκήσεις περιλαμβάνει τη χρήση πραγματικών πυρών κατά του «εχθρού», με συμβατικά όπλα σε απόσταση 15 χλμ. Το 50% των ασκήσεων θα γίνει κατά την διάρκεια της νύχτας.

Όσον αφορά την αποστολή των ρωσικών αεροσκαφών στη Λευκορωσία, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν κοινές αναγνωριστικές αποστολές με τους Λευκορώσους για την προστασία και την άμυνα του εναέριου χώρου της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας είχε ανακοινώσει ότι έξι ρωσικά μαχητικά SU-27 και τρία αεροπλάνα μεταφοράς προσωπικού προσγειώθηκαν στη βάση Μπομπρούισκ, στα κεντρικά της χώρας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Την Τετάρτη το Μινσκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να εντείνει τις κοινές αποστολές τους καθώς το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει δύο ημέρες νωρίτερα ότι θα στείλει αεροσκάφη-ραντάρ AWACS για αναγνωριστικές αποστολές στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας, δεδομένου όπως υποστήριξε ο γ.γ. της Συμμαχίας Ράσμουσεν ότι «η κρίση στη γειτονική Ουκρανία έχει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής».

Στο ουκρανικό στρατόπεδο, ο διοικητής στρατιωτικής μονάδας στο Μπελμπέκ της Κριμαίας, που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, απειλεί ακόμη και να ανοίξει πυρ κατά των Ρώσων αν δεν του δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από το Κίεβο.

«Για να αποφύγουμε τις ένοπλες αντιπαραθέσεις, σας ζητώ να μας πείτε το συντομότερο δυνατόν τι πρέπει να κάνουν οι διοικητές στην περίπτωση που απειληθεί η ζωή του προσωπικού και των μελών των οικογενειών μας», εμφανίζεται να λέει ο Γιούλι Μαμτσούρ σε βίντεο που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση. «Εάν δεν λάβετε απόφαση θα ενεργήσουμε με βάση το καταστατικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, φτάνοντας μέχρι και να ανοίξουμε πυρ», προειδοποιεί ο διοικητής στο μήνυμα του προς τη νέα ουκρανική ηγεσία.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αντισταθούμε επί μακρόν απέναντι στις ανώτερες αριθμητικά ρωσικές δυνάμεις, που είναι καλύτερα εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες, όμως είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε το καθήκον μας μέχρι τέλους», δεσμεύθηκε, σημειώνοντα ότι τα ρωσικά τελεσίγραφα γίνονται ολοένα και σκληρότερα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας αναφέρει ότι ο υπουργός Ιχόρ Τένιουκ διαβεβαίωσε τον Μαμτσούρ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι έχουν ληφθεί κατεπείγοντα μέτρα για την υποστήριξη των Ουκρανών στρατιωτών στην Κριμαία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι είδους μέτρα είναι αυτά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ