«Στρατοπεδο βασανιστηρίων» εντοπίστηκε δίπλα σε κοιτάσματα διαμαντιών - iefimerida.gr

«Στρατοπεδο βασανιστηρίων» εντοπίστηκε δίπλα σε κοιτάσματα διαμαντιών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στρατιωτικοί και αστυνομικοί της Ζιμπάμπουε χρησιμοποιούν ένα "στρατόπεδο βασανιστηρίων" κοντά στα κοιτάσματα διαμαντιών Μαράνγκε, ένα από τα πιο πλούσια του κόσμου, για να τρομοκρατούν τους πολίτες που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται στα ορυχεία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το BBC και η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Το BBC έχει συλλέξει πολλές μαρτυρίες από ανθρώπους που δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και σωματικής βίας σε ένα μέρος που είναι γνωστό με το όνομα Ζένγκενι, κοντά στο Μαράνγκε.

Σε αυτή την περιοχή, σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία και ο στρατός στρατολογούν με τη βία πολίτες και τους αναγκάζουν να ψάχνουν για διαμάντια. Όσοι διαμαρτύρονται ή ζητούν μέρος των κερδών μεταφέρονται στο στρατόπεδο βασανιστηρίων.

Οι μάρτυρες, από τους οποίους πήρε συνέντευξη το BBC, περιγράφουν ένα στρατόπεδο φυλακισμένων το οποίο είναι περιφραγμένο με συρματόπλεγμα, με την ονομασία "Βάση διαμαντιών" (Diamond base), περίπου 100 μέτρα από το βασικό ορυχεία Μπάντα, ενώ ακόμη ένα στρατόπεδο υπάρχει στην ίδια περιοχή, κοντά στο ορυχείο Μουσένα.

Ένας από τους άνδρες που βασανίστηκαν στο στρατόπεδο και ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του όπως και όλοι όσοι μίλησαν στο BBC, ανέφερε ότι του είχαν επιβάλλει ποινή 40 μαστιγώσεων για κάθε πρωί και κάθε βράδυ και εξαιτίας αυτού δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το ένα του χέρι, ενώ περπατά με δυσκολία.

Σύμφωνα με τον ίδιο άνδρα σκυλιά που είναι εκπαιδευμένα να δαγκώνουν επιτίθενται σε φυλακισμένους που είναι δεμένοι με χειροπέδες.

Πολλοί μάρτυρες δήλωσαν μάλιστα ότι κρατήθηκαν για αρκετές ημέρες στο στρατόπεδο, όπου κρατούνται και γυναίκες, τις οποίες αφήνουν ελεύθερες αφού τις βιάσουν.

Μάρτυρες επισημαίνουν ότι αυτά τα στρατόπεδα χρησιμοποιούνται εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Το BBC πήρε συνέντευξη και από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που επιβεβαίωσαν ότι γίνονται βασανιστήρια, ενώ αναφέρθηκαν και σε θανάτους.

Ο υπουργός ορυχείων της Ζιμπάμπουε από τη μεριά του διέψευσε αυτές τις κατηγορίες. "Δεν υπάρχουν στρατόπεδα βασανιστηρίων στη Μαράνγκε. Πρόκειται για φτηνή προπαγάνδα από τη μεριά του BBC", υπογράμμισε ο υπουργός Όμπερτ Μπόφου στο Γερμανικό Πρακτορείο.

"Η βρετανική κυβέρνηση δίνει μία χαμένη μάχη. Θέλει να απαγορευθούν τα διαμάντια μας από τη διεθνή αγορά. Ομως ξέρω ότι ο κόσμος δεν θα εξαπατηθεί", πρόσθεσε.

Εντωμεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την επανάληψη της εξαγωγής διαμαντιών από τη Ζιμπάμπουε, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει "συγκεκριμένες αποδείξεις" για τους ισχυρισμούς αυτούς.

"Είδαμε τις πληροφορίες των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα φερόμενα στρατόπεδα βασανιστηρίων, εδώ και μερικά χρόνια μάλιστα, όμως δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένες αποδείξεις για την ύπαρξη αυτών των στρατοπέδων", όπως επεσήμανε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

"Αν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες, τότε θα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό θέμα και θα θέλαμε να έχουμε αποδείξεις", πρόσθεσε.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της ΕΕ και των χωρών μελών της στη Χαράρε δεν κατάφεραν "ποτέ να λάβουν χειροπιαστές αποδείξεις" γι' αυτό το θέμα, επεσήμανε ο Μαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ. πρακτ. -Γερμ. πρακτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ