Το όνειρο του Σπάιντερμαν γίνεται πραγματικότητα: Συνθετικό μετάξι αράχνης στην αγορά [βίντεο] - iefimerida.gr

Το όνειρο του Σπάιντερμαν γίνεται πραγματικότητα: Συνθετικό μετάξι αράχνης στην αγορά [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μετάξι που παράγουν οι αράχνες για να δημιουργήσουν τον ιστό τους, ενέπνευσε τον Σταν Λη να σχεδιάσει τον διάσημο σούπερ-ήρωα το 1960. Τώρα, μισό αιώνα μετά, η ίδια ιδέα δίνει το έναυσμα για τη δημιουργία μοναδικά ανθεκτικών υλικών από ιστό αράχνης.

Το μετάξι της αράχνης έχει τεράστια ανθεκτικότητα, για την ακρίβεια είναι πέντε φορές πιο ανθεκτικό από το ατσάλι, ενώ μπορεί να απορροφήσει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από το Kevlar, το συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται στα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ταυτόχρονα έχει υψηλή θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα, αλλά και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ολες αυτές οι μοναδικές ιδιότητές του έδωσαν την ιδέα στους ερευνητές να το χρησιμοποιήσουν για αλεξίσφαιρα γιλέκα και σχοινιά για ανελκυστήρες, καθώς επίσης για ιατρικά ράμματα ή και μαλακτικές κρέμες που τρέφουν τα μαλλιά.

Ωστόσο προς το παρόν, σύμφωνα με το περιοδικό Chemical & Engineering News, ανάμεσα στους κατασκευαστές τεχνητού μεταξιού αράχνης βρίσκονται ορισμένες μικρές και φιλόδοξες εταιρείες και όχι βιομηχανικοί κολοσσοί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αράχνη υλικό μετάξι ιστός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ