Η άλλη κρίση της Ουκρανίας: Μία οικονομία «κολλημένη» στο 1993 [γράφημα] - iefimerida.gr

Η άλλη κρίση της Ουκρανίας: Μία οικονομία «κολλημένη» στο 1993 [γράφημα]

Η άλλη κρίση της Ουκρανίας: Μία οικονομία «κολλημένη» στο 1993 [γράφημα]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το παρελθόν της «στοιχειώνει» την Ουκρανία. Δεν είναι μόνο οι εξελίξεις με τη Ρωσία, που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσουν στην απόσπαση ενός τμήματος των εδαφών της χώρας. Αυτό ισχύει και στην οικονομία της χώρας, που έχει «κολλήσει» περίπου στην εποχή της διάσπασης της Σοβιετικής Ενωσης. Και αυτή είναι η «άλλη» κρίση της Ουκρανίας.

Το 2014, η κυβέρνηση της χώρας θα έχει χρέος προς τους ξένους περίπου 25 δισ. δολάρια, την ώρα που η κεντρική της τράπεζα έχει στην... άκρη μόνο 12 δισ. σε ξένο συνάλλαγμα. Πού θα βρουν τα υπόλοιπα 13 δισεκατομμύρια; Η ουκρανική οικονομία έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας της αστάθειας, ενώ η απώλεια της Κριμαίας- με δημοψήφισμα ή με στρατιωτική βία- θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική θέση του Κιέβου. Γιατί πέρα από το πρόβλημα με τη χερσόνησο της Κριμαίας, η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας πρέπει άμεσα να λύσει το πρόβλημα των 13 δισ. Δολαρίων.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν προσφερθεί να δώσουν δάνεια στην Ουκρανία, ενώ μεγαλύτερη βοήθεια αναμένεται σύντομα από το ΔΝΤ, το οποίο όμως θα απαιτήσει πιθανότατα μεταρρυθμίσεις δυσάρεστες για τους ηγέτες της χώρας. Η αρχή αναμένεται να γίνει με την κατάργηση του κρατικού επιδόματος ενέργειας- όπως αναφέρει η Washington Post- χάρη στο οποίο οι Ουκρανοί πολίτες δεν πλήρωναν ολόκληρο το τίμημα για το εισαγόμενο από τη Ρωσία φυσικό αέριο.

Οπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, η Ουκρανία είναι σε χειρότερη θέση από τις άλλες χώρες που χρειάστηκαν τη βοήθεια του ΔΝΤ. Οπως δείχνει το γράφημα του Διεθνούς Καναδικού Συμβουλίου, η οικονομία της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν του ίδιου μεγέθους με εκείνη έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Η οικονομία της χώρας μετά βίας αναπτύχθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, την ώρα που άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έχουν κάνει μεγαλύτερα βήματα.

Ενας από τους λόγους- πέρα από τις επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο- για τη στάσιμη κατάσταση είναι η διαφθορά, σύμφωνα με την Washington Post. Περίπου το 50% των δουλειών στην Ουκρανία γίνονται κάτω από το τραπέζι, μακριά από τα μάτια των εφοριακών.

Σύντομα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει στη Ρωσία 3 δισ. δολάρια για το δάνειο της Μόσχας στο Κίεβο, το οποίο παρατάθηκε το Δεκέμβριο, μία συμφωνία που έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους, σηματοδοτώντας την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη σταθερότητα στη χώρα. Και αυτό το δάνειο είναι ένας μόνο από τους οικονομικούς μοχλούς πίεσης που διαθέτει η Ρωσία απέναντι στην Ουκρανία.

Πώς αναπτύχθηκαν οι οικονομίες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών μετά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης (ο ροζ κύκλος είναι η κατάστασή τους το 1993 και ο κόκκινος αντιπροσωπεύει το μέγεθος της οικονομίας το 2013)

Η άλλη κρίση της Ουκρανίας: Μία οικονομία «κολλημένη» στο 1993 [γράφημα] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ