Εγκαίνια σε ένα μήνα για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό -Ποιοι έγκλειστοι θα μεταφερθούν εκεί - iefimerida.gr

Εγκαίνια σε ένα μήνα για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό -Ποιοι έγκλειστοι θα μεταφερθούν εκεί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να είμαι έτοιμες οι πρώτες φυλακές υψίστης Ασφαλείας της χώρας, τύπου Γ που θα λειτουργήσουν στο Δομοκό και θα φιλοξενούν κρατούμενους και υπόδικους για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και καθορίζει ποιοι θα μεταφερθούν εκεί καθώς και το καθεστώς χορήγησης των αδειών τους.

Οπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές θα εξαιρούνται για τον χρόνο κράτησής τους εκεί, εξαιρούνται από το καθεστώς άδειας, δηλαδή δεν θα παίρνουν καθόλου άδειες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

  • Οι κατάδικοι ή υπόδικοι για αδικήματα όπως τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία κλπ θα φιλοξενούνται υποχρεωτικά 10 χρόνια εκεί χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας, και η κράτησή τους θα επανεξετάζεται τότε με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δυο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Αή Β τύπου τότε οι αιτήσεις για άδεια θα επανελέγχονται όπως και σημεία από το Συμβούλιο των φυλακών. Επίσης θα είναι περιορισμένη πλέον η τηλεφωνική και δια ζώσεις επικοινωνία με τους συγγενείς τους.
  • Οι κατάδικοι που κατηγορούνται για άλλα αδικήματα αλλά κρίνονται επικίνδυνοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας και θα μπορεί να παρατείνεται η κράτηση τους επί 2 χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων (βιαιοπραγίες)

Οι ήδη καταδικασμένοι

Οσοι κρατούμενοι είναι ήδη καταδικασμένοι και εκτίουν ποινές κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες ή άλλα αδικήματα τέτοιας βαρύτητας θα μεταφερθούν μεν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας αλλά ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής τους δεν θα είναι 10ετια αν αυτή έχει ήδη εκτεθεί αλλά θα ανανεώνεται ανά διετία όπως προβλέπει ο νέος νόμος. Το ίδιο θα ισχύει και για το καθεστώς αδειών τους.

Δημιουργία νέας πτέρυγας οροθετικών κρατουμενων στον Κορυδαλλο

«Δεν είμαστε περήφανοι για την κατασταση στις φυλακές, το ότι έχουμε συνωστισμό είναι γεγονός αλλά στρώματα δεν υπάρχουν κάτω και όποιος θέλει μπορει απροειδόποιητα να επισκεφθεί το χώρο και να το διαπιστώσει» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης διαψεύδοντας τις εικόνες που κυκλοφόρησαν κρατούμενοι στα ΜΜΕ δείχνοντας τριτοκοσμικές συνθήκες στο νοσοκομειο των φυλακών.

Ο αυξανόμενος αριθμός των των οροθετικών κρατουμένων, οι οποίοι το 2011 ήταν 45 και σημερα φτάνουν τους 140 σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για τους υπεύθυνους του υπουργείου, το οποίο προχωρά στη δημιουργία νέας πτέρυγας οροθετικών κρατουμενων στον Κορυδαλλο, χωρητικότητας 100 ατόμων. Μάλιστα ήδη με πραξη του Υπουργικού Συμβουλίου εκρίθηκε η πρόσληψη 39 γιατρών ενώ ήδη συηζητειται η ένταξη του νοσοκομείου κρατυμενων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ.

Με βραχιόλιακια η αποσυμφόρηση

Η ασφυκτική κατάσταση στο νοςοκομειο κρατουμένων οδηγεί το υπουργείο Δικαιο σύνης να επεκτεινει το μέτρο του γεωεντοπιςμου ( βραχιόλιακια) και σε 50-60 ασθενείς κρατουμένους που πάσχουν απο ασθένειες όπως AIDS , βαριά καρδιολογικά νοσήματα , σκλήρυνση κατα πλάκας, τετραπληγία κλπ. Ετσι στην πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής παρακολουθηςης πέραν των 200 καταδίκων και υποδικων θα ενταχθούν και οι κρατούμενοι μεβριά νοσήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ