CINETROLL: «Πόλεμος» μεταξύ θρησκευτικών οργανώσεων, Paramount και Αρονόφσκι για τον «Νώε» [βίντεο] - iefimerida.gr

CINETROLL: «Πόλεμος» μεταξύ θρησκευτικών οργανώσεων, Paramount και Αρονόφσκι για τον «Νώε» [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

...την ώρα που ο Ράσελ Κρόου τουιτάρει στον Πάπα. Xωρίς απάντηση το αν αυτό που θα δούμε στις αίθουσες από την βιβλική υπερπαραγωγή θα είναι η εκδοχή του σκηνοθέτη.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε πως ο Ντάρεν Αρονόφσκι θα σκηνοθετήσει τον Ράσελ Κρόου σε μια ταινία βασισμένη σε ένα από τα διασημότερα βιβλικά "παραμύθια", αρκετοί αναρωτήθηκαν πως θα εξελισσόταν το πράγμα. Όχι άδικα εφ' όσον ο βραβευμένος σκηνοθέτης του "Μαύρου Κύκνου" και του "Παλαιστή" δεν χαρακτηρίζεται για το συμβατικό του κινηματογραφικό στιλ. Και ένα κινηματογραφικό στούντιο, αποκλείεται να άφηνε εκτός ελέγχου μια ταινία της οποίας το κόστος υπολογίζεται στα 130 εκ. δολάρια, με ένα cast διάσημων ηθοποιών που το συμπληρώνουν οι Τζένιφερ Κόνελι, Άντονι Χόπκινς και Έμα Γουότσον.

Στις περισσότερες ανάλογες περιπτώσεις κανείς δεν μαθαίνει όλο το παρασκήνιο πριν περάσει αρκετός καιρός από την προβολή μιας ταινίας ώστε κάτι τέτοιο να μην επηρεάσει την αποδοχή της από τους κριτικούς και την εμπορική της τύχη. Στην περίπτωση όμως του "Νώε" που η κυκλοφορία του έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή.

Αφορμή η απόφαση του στούντιο να αλλάξει την καμπάνια προώθησης, μετά από μήνες συζητήσεων των παραγωγών με υπεύθυνους θρησκευτικών οργανώσεων που εξέφρασαν ανησυχίες σε σχέση με τον σκηνοθέτη. Κάτι που οδήγησε την εταιρεία στο να προσθέσει στο διαφημιστικό υλικό την εξής επεξήγηση: "Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την ιστορία του Νώε. Μολονότι υπάρχει καλλιτεχνική ελευθερία στην αφήγηση της, πιστεύουμε ότι η ταινία παραμένει πιστή στην ουσία, τις αξίες και την ακεραιότητα μια ιστορίας που αποτελεί θεμέλιο λίθο της πίστης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η βιβλική ιστορία του Νώε, υπάρχει στη 'Γένεση'"

CINETROLL: «Πόλεμος» μεταξύ θρησκευτικών οργανώσεων, Paramount και Αρονόφσκι για τον «Νώε» [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Η Paramount όσο και ο Αρονόφσκι (που προφανώς δεσμεύεται βάσει συμβολαίου) αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω το γεγονός. Παρ' όλα αυτά, το έγκυρο κινηματογραφικό site "Τhe Wrap" δημοσίευσε χτες αποκλειστικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ανώνυμη πηγή (πιθανότατα ο ίδιος ο σκηνοθέτης) ανέφερε ότι ο Αρονόφκσι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από αυτή την εξέλιξη και ουδέποτε είχε ενημερωθεί.

Όμως τα παρατράγουδα από ότι φαίνεται έχουν ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν, μετά το τέλος των γυρισμάτων. Με την Paramount και τον Aρονόφσκι να βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για το ποια εκδοχή θα προβληθεί τελικά στις αίθουσες και την εταιρεία να έχει δοκιμάσει αρκετά διαφορετικά μοντάζ. Ο σκηνοθέτης και ο σεναριογράφος Άρι Χάντελ ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στην ιστορία του "Νώε" πριν από 16 χρόνια. Τα προβλήματα για την ταινία και οι αντιδράσεις των θρησκευτικών οργανώσεων δημιουργήθηκαν όταν πριν ένα χρόνο, διέρρευσε μια από τις πρώτες εκδοχές του σεναρίου. Σύμφωνα με τους επικριτές, από αυτό προέκυπτε ότι οι δημιουργοί δεν ενδιαφερόντουσαν τόσο να αφηγηθούν την ιστορία του Νώε και του κατακλυσμού μένοντας πιστοί στη Βίβλο, αλλά να τη χρησιμοποιήσουν σαν μια αλληγορία για την σύγχρονη οικολογική καταστροφή.

Το παραπάνω δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις θρησκευτικές οργανώσεις, τρομάζοντας την Paramount όσον αφορά την απόδοση της επένδυσης της. Όχι τυχαία από τη στιγμή που το φανατικό χριστιανικό κοινό, αποτελεί μια μεγάλη δύναμη στο box office όπως έχει αποδείξει η τεράστια επιτυχία των "Παθών του Χριστού" του Μελ Γκίμπσον, αλλά και αυτή την εβδομάδα, της ταινίας "Ο Υιός του Θεού" που κυκλοφόρησε στις αμερικάνικες αίθουσες. Και αντίστοιχα, oι αντιδράσεις και η οικονομική χασούρα που προκλήθηκε στο παρελθόν από τον "Τελευταίο Πειρασμό" του Μάρτιν Σκορσέζε.

Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί και της προσπάθειας της Paramount να διαψεύσει οποιαδήποτε φήμη για το περιεχόμενο της ταινίας, είναι η προσπάθεια του πρωταγωνιστή της Ράσελ Κρόου μέσω δημόσιων tweets, να πείσει τον Πάπα να δει τον "Νώε" αλλά και η διαφημιστική εκστρατεία της εταιρείας με τεράστιες αφίσες στη Ρώμη. Λίγο πριν αποδειχθεί αν το φιλμ θα λειτουργήσει τελικά σαν κιβωτός, ή σαν κατακλυσμός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ