Στρατιωτικές ασκήσεις στην «αυλή» της Ρωσίας η απάντηση των ΗΠΑ στον Πούτιν - iefimerida.gr

Στρατιωτικές ασκήσεις στην «αυλή» της Ρωσίας η απάντηση των ΗΠΑ στον Πούτιν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tρόπους ενίσχυσης των συμμάχων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης αναζητά το Πεντάγωνο και στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις μαχητικών αεροσκαφών στην Πολωνία, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή τους στην νατοϊκή αποστολή αεροπορικής αστυνόμευσης στις χώρες της Βαλτικής.

Συγκεκριμένα όπως διευκρίνισε Αμερικανός αξιωματούχος, το Πεντάγωνο αποστέλλει ακόμα έξι F15S για την εν λόγω αποστολή του ΝΑΤΟ.

Προηγουμένως η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ καταδίκασε την «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία» και εξέφρασε την υποστήριξή της σε ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ επιβεβαίωσε από το βήμα του κοινοβουλίου ότι μπροστά στη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία, η Πολωνία ενισχύει την αμυντική της συνεργασία με τις ΗΠΑ, με περαιτέρω στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες όπως διευκρίνισε, θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα ήρθε να συμπληρώσει η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ότι εξαιτίας των γεγονότων στην Κριμαία αναθεωρείται στο σύνολό της η στρατιωτική συνεργασία της Συμμαχίας με τη Ρωσία. Στο ίδιο πλαίσιο ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας.

Η κατάσταση στην Κριμαία εν τω μεταξύ είναι έκρυθμη. Φιλορώσοι διαδηλωτές και πολιτοφύλακες ανάγκασαν σε άτακτη φυγή τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, ο οποίος φυγαδεύθηκε απο την αστυνομία.

Όπως μετέδωσαν ξένα πρακτορεία και τηλεοπτικά κανάλια, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη χερσόνησο, Ρόμπερτ Σέρι, αποκλείστηκε από το οργισμένο για την παρουσία του πλήθος, μέσα σε καφετέρια και τελικά φυγαδεύθηκε από την αστυνομία υπό τις ιαχές των διαδηλωτών που φώναζαν «Πούτιν, Πούτιν».

Στρατιωτικές ασκήσεις στην «αυλή» της Ρωσίας η απάντηση των ΗΠΑ στον Πούτιν | iefimerida.gr 0

Στη φωτογραφία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ εγκλωβισμένος σε καφετέρια

Αρχικά μεταδόθηκε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ απήχθη από ενόπλους, ωστόσο λίγο αργότερα διευκρινίστηκε ότι απλά απειλήθηκε από διαδηλωτές ή κάποια ομάδα παραστρατιωτικών. Ο Σέρι βρηκε καταφύγιο στην καφετέρια και στη συνέχεια υπό την προστασία της τοπικής αστυνομίας μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο κατευθείαν στο αεροδρόμιο προκειμένου να αναχωρήσει από την Κριμαία.

Στις καταιγιστικές εξελίξεις που προηγήθηκαν στην περιοχή, μοτοσικλετιστές απήγαγαν στρατηγό της ουκρανικής συνοριοφρουράς. Ρωσικά σκάφη μπλόκαραν πλοίο του ουκρανικού Ναυτικού με περίπου 50 αξιωματικούς στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και πραγματοποίησαν νηοψία. Στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας περίπου 2.000 φιλορώσοι διαδηλωτές ανακατέλαβαν κυβερνητικό κτίριο, όπου ανέβασαν και πάλι τη ρωσική σημαία. Μάλιστα φιλορώσοι ακτιβιστές μαζεύουν υπογραφές καλώντας τη Μόσχα να επέμβει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία. Ανάλογη εικόνα και στο Χάρκοβο, όπου χιλιάδες φιλορώσοι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους χωρίς ωστόσο να σημειωθούν έκτροπα. Στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη, φιλορώσοι διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν στρατιωτική βάση και σύμφωνα με πληροφορίες συγκρούστηκαν με φιλοευρωπαίους διαδηλωτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ