Eλληνίδα της Κριμαίας μιλά στο iefimerida: Ολα είναι θέμα ρωσικής προπαγάνδας - iefimerida.gr

Eλληνίδα της Κριμαίας μιλά στο iefimerida: Ολα είναι θέμα ρωσικής προπαγάνδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Φέρι Μαξούτοβα -από το Μαξουτοβάκη, όπως χαρακτηριστικά λέει- ζει και σπουδάζει στα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η οικογένειά της βρίσκεται στην Κριμαία -στο μάτι του κυκλώνα της ουκρανικής κρίσης- ενώ η μητέρα της ζει και εργάζεται στη Μόσχα. Η Φέρι δηλώνει σοκαρισμένη από τα γεγονότα στην πατρίδα της αλλά και τον τρόπο που αυτά παρουσιάζονται από τα ρωσικά -και όχι μόνο- ΜΜΕ. Όπως λέει, η θέση της Ουκρανίας είναι στην Ε.Ε. και όχι στο άρμα της Μόσχας. Η φοιτήτρια του Παντείου, στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών σπουδών, μιλά ανοικτά για ρωσική εισβολή και κατοχή στην Κριμαία και τονίζει πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθεια από τις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Η οικογένεια της Φέρι ζει στη Σεβαστούπολη όπου το 70% με 80% του πληθυσμού μιλά Ρωσικά. Εκει ζουν περίπου 50.000 Ελληνες (ή άτομα ελληνικής καταγωγής). Στην Κριμαία ποτέ δεν απειλούνταν οι Ρώσοι ή οι Ρωσόφωνοι, το αντίθετο, τονίζει η φοιτήτρια, αγανακτισμένη όπως δηλώνει, από το επιχείρημα του Πούτιν ότι η Ρωσία επενέβη στην Κριμαία για να προστατέψει το ρωσικό πληθυσμό.

«Κανείς από τους φίλους μου δεν υποστηριζει τη ρωσική επέμβαση», πρόκειται ξεκάθαρα για μία εισβολή, μία στυγνή κατοχή ουκρανικού εδάφους από τη Ρωσία, μία σαφή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, υποστηρίζει.

Οι 'Ελληνες φοβούνται μεν, αλλά παραμένουν ψύχραιμοι, δεν θέλουν να φύγουν. Το ίδιο της λέει και ο πατέρας της, συνταξιούχος στρατιωτικός, ο οποίος είχε υπηρετήσει και στην Αγία Π ετρούπολη.

Στο σημείο αυτό τη ρωτάμε ποιοι είναι όλοι αυτοί οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της Κριμαίας, αν δηλαδή είναι ντόπιοι Ρωσόφωνοι ή στρατιώτες από τη ρωσική βάση της Σεβαστούπολης. Η Φέρι είναι αφοπλιστικά κατηγορηματική: «Καμία σχέση! Είναι Ρώσοι! Ρώσοι στρατιώτες από τη Μόσχα, Κοζάκοι και άλλοι».

Οσο για τις εικόνες με τους κατοίκους της Συμφερόπολης ή της Σεβαστούπολης να διαδηλώνουν υπέρ της ρωσικής επέμβασης και της προστασία της «μαμάς» Ρωσίας, επισημαίνει ότι στις δύο αυτές πόλεις ζουν για χρόνια πολλές οικογένειες στρατιωτών που υπηρετούν στο ρωσικό ναύσταθμο και είναι λόγικο να ζητούν προστασία από τη Μόσχα.

Πρόκειται για ρωσική προπαγάνδα, το ίδιο λένε και τα ρωσικά ΜΜΕ, είναι μονόπλευρη η ενημέρωση, έφθασαν ακόμα και στο σημείο να λένε ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που π ροκαλούν τους Ρώσους, μας λέει με την απορία ζωγραφισμένη στο βλέμμα της.

Ο ουκρανικός στρατός αρνείται να παραδώσει τα όπλα -κάποιες μονάδες το έκαναν- εξηγεί, αλλά οι περισσότερες παραμένουν στις θέσεις τους στην Κριμαία. Μία σπίθα αρκεί για την ανάφλεξη στην περιοχή, εκτιμά και αναφέρεται σε συγκεκριμένα επεισόδια κ αι προκλήσεις από τη ρωσική πλευρά (όπως το χθεσινό στην αεροπορική βάση).

Η Κριμαία είναι Ουκρανία και αυτό δεν μπορεί ποτέ να αλλάξει, δηλώνει με περηφάνεια, υπογραμμίζοντας τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής. Το να ζεις στην Κριμαία είναι σαν να ζεις στην Ελλάδα, μας λέει σε άλλο σημείο της συνομιλίας μας, αναφερόμενη στις ομορφιές της χερσονήσου.

Eλληνίδα της Κριμαίας μιλά στο iefimerida: Ολα είναι θέμα ρωσικής προπαγάνδας | iefimerida.gr 0
Eλληνίδα της Κριμαίας μιλά στο iefimerida: Ολα είναι θέμα ρωσικής προπαγάνδας | iefimerida.gr 1

Ο Γιανουκόβιτς μάς πήρε την τελευταία ελπιδα

Όσο αφορά την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία και την ανατροπή Γιανουκόβιτς, η Φέρι επαναλαμβάνει μονότονα ότι η θέση της δεύτερης πατρίδας της είναι στην Ε.Ε. και όχι στο άρμα της Μόσχας. Μετά τη διοργάνωση του Euro 2012, η Ουκρανία έκανε ένα βήμα προς την Ευρώπη και μετά ήρθε ο Γιανουκόβιτς να μας γυρίσει στη σοβιετική εποχή, μας λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ο λόγος της «Πορτοκαλί Επανάστασης» ήταν η προσέγγιση με την Ε.Ε.και ο Γιανουκόβιτς μάς πήρε την τελευταία ελπίδα.

Για την επόμενη μέρα στο Κίεβο, η Φέρι μεταφέρει την προσδοκία της συντριπτικής πλειονότητας των Ουκρανών: Χρειαζόμαστε μία ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται η στήριξη και προστασία των Δυτικών και του ΝΑΤΟ. Όπως εκτιμά, τα πρόσωπα της αντιπολίτευσης που ήρθαν στο προσκήνιο, έχουν το μίγμα της εμπειρίας και της θέλησης να επαναφέρουν τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά. Ο Γιάτσενιουκ, ο Κλίτσκο είναι προσωπικότητες που μπορούν και πρέπει να τους αφήσουν να προσφέρουν, σχολιάζει.

Απαράδεκτο να μας λένε νεοναζί

Εκεί όμως που εξανίσταται η Ελληνο-ουκρανή φοιτήτρια είναι όταν ακούει τα περί επικράτησης των νεοναζί στην Ουκρανία. Είναι απαράδεκτο να μας λένε νεοναζί. Στην Ουκρανία οι κομμουνιστές είναι νεκροί, οι δεξιοί είναι ακραίοι και μειοψηφία, γι' αυτό και επικρατεί η προοδευτική ομάδα και αυτή είναι η ομάδα που θα κυβερνήσει, τονίζει για τη διάδοχη κατάσταση στο Κίεβο.

Η Φερι δείχνει βέβαιη ότι μία μέρα η Ουκρανία θα μπει στην Ε.Ε.. Ήδη, λέει, είμαστε μία ευρωπαϊκή χώρα, ίσως και περισσότερο ευρωπαϊκή σε σύγκριση με άλλες χώρες που είναι ήδη μέλη της Ενωσης . Αυτό που θέλουμε είναι θεσμική νομιμοποίηση. Θέλουμε ευρωπαϊκούς μισθούς, κοινωνική υποστήριξη και ευρωπαϊκή προστασία και σήμερα -επαναλαμβάνει- είμαστε έτοιμοι περισσότερο από ποτέ για το βήμα προς την Ε.Ε.

Συνέντευξη στον Κώστα Τσαμπάο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ελληνίδα ΚΡΙΜΑΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ