Αναστασία Λαμπρία, αυτή είναι η εκδότρια που ενέπνευσε το όνομα «Το Ποτάμι» στον Σταύρο Θεοδωράκη [εικόνες] - iefimerida.gr

Αναστασία Λαμπρία, αυτή είναι η εκδότρια που ενέπνευσε το όνομα «Το Ποτάμι» στον Σταύρο Θεοδωράκη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι κόρη του Τάκη Λαμπρία, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίου επί 18 χρόνια στη «Mεσημβρινή», από το 1985 έως το 1994, συνιδιοκτήτρια από το 1995 με το φιλόλογο Kώστα Παπαδόπουλο του εκδοτικού οίκου Ποταμός.

Οι εκδόσεις Ποταμός της Αναστασίας Λαμπρία και οι τίτλοι τους, που περιλαμβάνουν από αρχιτεκτονικά λευκώματα μέχρι τον Δόκτορα Ζιβάγκο, στεγάζονται στην οδό Ξενοκράτους 48 στο Κολωνάκι, όπου εκτός από τις ομώνυμες εκδόσεις βρίσκεις και όλη την αφρόκρεμα από νέα και παλαιότερα βιβλία.

Αυτό είναι το βιογραφικό της Αναστασίας Λαμπρία, όπως το δίνει η ίδια στο σάιτ protagon.gr, όπου συνεργάζεται με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και το Παρίσι. Το διδακτορικό της δεν το τελείωσε ποτέ. Από το 1980, παράλληλα με τις σπουδές της και μέχρι το 2000 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά (Μεσημβρινή, Τέταρτο, Το Βήμα). Από το 1985 έως το 1994, με μικρά διαλείμματα, εργάστηκε στο εκδοτικό τμήμα του Βιβλιοπωλείου της Εστίας. Από το 1995 διευθύνει τις εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ.
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και πίστεψε ότι ξεμπέρδεψε με τη δημοσιογραφία στην αρχή της νέας χιλιετίας. To Protagon την έκανε να την ξανασυμπαθήσει.
Έχει στο ενεργητικό της δύο γάμους, δύο κόρες και μια σειρά από διακρίσεις στον τομέα: εμμονές, τύψεις, γρήγορες αποφάσεις. Ο Προυστ (ο ένας και όχι οι επίγονοι) άλλαξε τη ζωή της στα 17, η μαγειρική στα 27, η εξαντλητική δουλειά στα 37, η κηπουρική στα 47. Αγαπάει τους φίλους της και εξακολουθεί να πιστεύει ότι η εργασία προάγει τον άνθρωπο.

Κόρη του Τάκη Λαμπρία, συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Ο Τάκης Λαμπρίας, δημοσιογράφος και δικηγόρος που δεν είχε διανοηθεί ποτέ να γίνει πολιτικός, αλλά η μοίρα το 'φερε έτσι, ώστε ν' αποφασίσει γι' αυτόν, πριν απ' αυτόν, ο μεγάλος φίλος του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Στο βιβλίο που έβγαλαν στη μνήμη του οι Εκδόσεις «Ποταμός» και η κόρη του Αναστασία Λαμπρία, υπάρχει η φωτογραφία μιας θριαμβευτικής επίσκεψης του πρωθυπουργού Καραμανλή στην Αίθουσα Γεωργίου Βλάχου, με όλους τους συντάκτες και ανθρώπους της «Μεσημβρινής» που είχε φθάσει στον πρώτο χρόνο της έκδοσής της, τις 200.000 φύλλα και αποτέλεσε το φυτώριο μιας νέας δημοσιογραφικής γενιάς με ραγδαία εξέλιξη αμέσως μετά τη δικτατορία, στην αποφασιστική καμπή της μεταπολίτευσης.
Τότε που μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Τάκη Λαμπρία με το προεδρικό αεροπλάνο του Ζισκάρ ντ' Εστέν επέστρεψαν στην Αθήνα από το Παρίσι στις 24 Ιουλίου 1974.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ