Δεν κάνει πίσω ο Πούτιν -Συνομιλία 90 λεπτών με τον Ομπάμα για την Ουκρανία - iefimerida.gr

Δεν κάνει πίσω ο Πούτιν -Συνομιλία 90 λεπτών με τον Ομπάμα για την Ουκρανία

Δεν κάνει πίσω ο Πούτιν -Συνομιλία 90 λεπτών με τον Ομπάμα για την Ουκρανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην επέμβαση στη Κριμαία εμφανίζεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Εχοντας την ευρεία εξουσιοδότηση της ρωσικής Βουλής για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και με τις ένοπλες δυνάμεις να έχουν πάρει ήδη τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας το Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδειξε καμία διάθεση υποχώρησης στη συνομιλία που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επί 90 λεπτά, με τον Ομπάμα να καλεί τον Ρώσο πρόεδρο να ανακαλέσει τις δυνάμεις του στις βάσεις τους στην Κριμαία και να σταματήσει «κάθε ανάμειξη» σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, τονίζοντας πως η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή δυνάμεων. Παράλληλα τον προέτρεψε να κάνει ειρηνικές συνομιλίες με το Κίεβο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν του μίλησε «για πραγματική απειλή σε βάρος της ζωής και της υγείας Ρώσων πολιτών» στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης της βίας στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα ενδιαφέροντά της και τον ρωσόφωνο πληθυσμό αυτών των περιοχών».

Ο Λευκός Οίκος από την άλλη ανακοίνωσε, μετά από την επικοινωνία, πως οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να συμμετάσχουν στις συναντήσεις που προετοιμάζουν την Σύνοδο των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας τον Ιούνιο και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική απομόνωση» της Ρωσίας.

Ολάντ: Οχι στη βία
Ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Φρανσουά Ολάντ, με τον Γάλλο πρόεδρο να του εκφράζει τη «σοβαρή ανησυχία» του για την κατάσταση στη Ουκρανία και να τον παροτρύνει να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια λύση στην κρίση», σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η εξωτερική παρέμβαση και ο κίνδυνος μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κλιμάκωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

«Αντιμέτωποι με την κλιμάκωση των κινδύνων με την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων» ο πρόεδρος Ολάντ «επισήμανε τη σημασία μιας κοινής θέσης που βασίζεται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, στην υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας αλλά και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των διαφόρων κοινοτήτων στην Ουκρανία, όπως οι δεσμοί που συνδέουν τη Ρωσία με αυτή τη χώρα », συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Απέναντι στον Πούτιν βρέθηκε και ο Ντέιβιντ Κάμερον, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία». Παράλληλα ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρέσβη της χώρας στη Μόσχα και, όπως και οι ΗΠΑ, αναστέλλει τις προετοιμασίες για τη συνάντηση των G-8.

Στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες με θέμα της Ουκρανία. Η Αμερικανίδα πρέσβης, Σαμάνθα Πάουερ, έκανε έκκληση για διεθνή αποστολή παρατηρητών και ζήτησε από τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω.

«Οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία παραβιάζουν την ακεραιότητα της χώρας και αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια», δήλωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ