Το Κίεβο αγωνιά και φοβάται για τον πόλεμο που έρχεται - iefimerida.gr

Το Κίεβο αγωνιά και φοβάται για τον πόλεμο που έρχεται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σιγή και ταραχή επικράτησε στο κέντρο του Κιέβου όταν η τηλεόραση μετέδωσε την είδηση: Η Ρωσία επέτρεπε τη χρήση του ρωσικού στρατού ώσπου να «επιστρέψει η ομαλότητα στην Ουκρανία».

Ο Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα επιτρέψει να απειληθούν οι ζωές των ρώσων πολιτών «των συμπατριωτών μας, καθώς επίσης και των στρατιωτών μας που βρίσκονται στην Ουκρανία». Η Ρωσία θα μπορεί στο εξής να χρησιμοποιήσει το στόλο που διαθέτει στη Μαύρη Θάλασσα ή να στείλει επιπλέον στρατιώτες.

-Δεν θέλαμε να το πιστέψουμε

«Δεν θέλαμε να το πιστέψουμε, δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε ότι ο Πούτιν θα έκανε το βήμα», δηλώνει ρωσίδα του Κιέβου στην εφημερίδα Liberation.

Στα κοινωνικά δίκτυα της χώρας η λέξη «πόλεμος» βρίσκεται παντού. Κάποια σαρκάζουν: «Αυτό κι αν είναι μεγάλη ιδέα: να φέρεις στρατεύματα ρωσικά σε μια γειτονική χώρα για να προστατεύσεις τους ρώσους πολίτες από την απειλή που ξεκίνησε από την παρουσία ρώσων στρατιωτών που είχαν εισβάλλει νωρίτερα» γράφει ένας δημοσιογράφος της Ουκρανίας στο facebook.

-Οχι πανικός, αλλά αγωνία που μεγαλώνει

Στην πλατεία Meidan ένας από τους γνώριμους διοργανωτές ζητάει ψυχραιμία. Δεν διαφαίνεται πανικός μέσα στο πλήθος αλλά μια ανησυχία που μεγαλώνει. «Η ώρα είναι δύσκολη. Η Ρωσία καταπάτησε όλες τις συμφωνίες που είχαμε μαζί της, πρόκειται για καθαρή εισβολή» δηλώνει ο Εγκορ, ένας Ουκρανός που ήρθε στην κεντρική πλατεία του Κιέβου να παρακολουθήσει τα νέα.

Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να διατηρεί την αβεβαιότητα όπως έκανε όλες τις προηγούμενες ημέρες. «Η απόφαση ήρθε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος παίρνει την απόφαση να γίνει στρατιωτική επέμβαση. Προς το παρόν τέτοια απόφαση δεν υπάρχει» δηλώνει ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πέσκοφ στην RIA Novosti.

Αλλά για το Κίεβο, το μήνυμα είναι σαφές: Πρέπει να δράσει. «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρέπει να ζητήσει από τον επικεφαλής του στρατού να θέσει το στρατό σε ετοιμότητα» δήλωσε ένας από τους ηγέτες της νέας κυβέρνησης, ο πυγμαχος Βιτάλι Κλίτσκο.

-Αύριο αποφασίζει το ουκρανικό κοινοβούλιο

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι επέμβαση με στρατιωτικές δυνάμεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Ρουσλάν Κοχουλίνσκι, εκπρόσωπος του ουκρανικού κοινοβουλίου, το οποίο πρέπει την Κυριακή να αποφασίσει αν η χώρα θα μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή. Οσο για τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ ανακοίνωσε ότι το βράδυ του Σαββάτου συνομίλησε με τον ομόλογό του Ρώσο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τους ζήτησε «να επιστρέψει ο ρωσικός στρατός της Μαύρης Θάλασσας στα πλοία και στα στρατόπεδα ώστε να μειωθεί η ένταση».

«Μια στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας θα ήταν απαράδεκτη γιατί θα παραβίαζε όλες τις διεθνείς συμφωνίες» δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία δεν θα καταφύγει τελικά σε πόλεμο γιατί «αυτό θα σήμαινε τον πόλεμο και το τέλος κάθε σχέσης ανάμεσα στις χώρες μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΕΜΟΣ αγωνία Κίεβο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ