Απτόητη η Μόσχα για Κριμαία: Δεν υπάρχει κάτι να πούμε με το Κίεβο- Νόμιμες όλες οι στρατιωτικές κινήσεις - iefimerida.gr

Απτόητη η Μόσχα για Κριμαία: Δεν υπάρχει κάτι να πούμε με το Κίεβο- Νόμιμες όλες οι στρατιωτικές κινήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που ενισχύονται συνεχώς οι ρωσικές δυνάμεις στη χερσόνησο της Κριμαίας, η Μόσχα απορρίπτει με τον πλέον σαφή τρόπο κάθε διαβούλευση με τη νέα ουκρανική ηγεσία. «Δεν έχουμε να πούμε κάτι για την Κριμαία», είναι το μήνυμα που εκπέμπει, υποστηρίζοντας πως οι κινήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή δεν παραβιάζουν τις κείμενες συμφωνίες με την Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία θεωρεί τα γεγονότα στη χερσόνησο είναι αποτέλεσμα των εσωτερικών ουκρανικών πολιτικών διαφορών.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των δυνάμεων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως αυτές γίνονται όπως προβλέπουν οι διμερείς συμφωνίες με το Κίεβο για τον στόλο αυτό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, πάνω από δέκα στρατιωτικά ελικόπτερα απογειώθηκαν από τη Ρωσία και εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, πραγματοποιώντας υπερπτήση πάνω από την περιοχή της Κριμαίας.

Σύμφωνα εξάλλου με την ουκρανική συνοριοφρουρά, Ρώσοι στρατιωτικοί παρακώλυσαν το έργο Ουκρανών συνοριοφρουρών στη Σεβαστούπολη, ενώ περίπου 30 Ρώσοι πεζοναύτες πήραν θέσεις έξω από βάση στην πόλη. Και όλα αυτά καθώς ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διέψευσε ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στην κατάληψη βάσης της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στη Σεβαστούπολη. Προηγήθηκε η κατάληψη στρατιωτικών αεροδρομίων στη Σεβαστούπολη από Ρώσους στρατιωτικούς με κράνη και αλεξίσφαιρα.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την πλευρά του, δήλωσε έκπληκτος και απορημένος από τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση και την κάλεσε να δράσει «έστω και τώρα».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ο Γιανουκόβιτς εξέφρασε την έκπληξή του για τη «σιωπή» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία, είπε, «πρέπει και είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει και, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του Βλαντίμιρ Πούτιν, διερωτώμαι γιατί είναι τόσο συγκρατημένος και γιατί παραμένει σιωπηλός». Η Ρωσία δεν μπορεί να παραμείνει παρατηρητής στην ουκρανική κρίση, εκτίμησε ο Γιανουκόβιτς, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να δράσει.

Οπως εξάλλου έκανε γνωστό ο αποπεμφθείς πρόεδρος, μετά την άφιξή του στη Ρωσία έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν, αλλά δεν τον έχει συναντήσει.

Aκολουθεί το βίντεο με τα πλάνα απο την υπέρπτηση των ρωσικών ελικοπτέρων (η αυθεντικότητά του ελέγχεται).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ