Ενας σοβαρός λόγος για τον οποίο οι Γερμανοί -παρά τα όσα τους καταλογίζουμε- είναι ίσως ο πιο ιδιοφυής λαός της Ευρώπης - iefimerida.gr

Ενας σοβαρός λόγος για τον οποίο οι Γερμανοί -παρά τα όσα τους καταλογίζουμε- είναι ίσως ο πιο ιδιοφυής λαός της Ευρώπης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ας αναλογιστούμε το εξής τρομακτικό δεδομένο: τα 3/4 των σκουπιδιών μας αποτελούνται από πλαστική ύλη. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, το περιβάλλον μας είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο εν λόγω υλικό:

Όπως υποδεικνύουν οι υπολογισμοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, της ανώτατης γερμανικής αρχής για την προστασία του περιβάλλοντος, σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας της θάλασσας, «κολυμπούν» 13.000 κομμάτια από πλαστικό...

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle:

«Η πλαστική ύλη δεν μπορεί να διασπαστεί από τους μικροοργανισμούς με αποτέλεσμα να συνεχίζει να υπάρχει επ' άπειρον και να μετακινείται με τη φορά του θαλάσσιου ρεύματος προκαλώντας καταστροφές. Οι γλάροι, τα θαλάσσια θηλαστικά και τα ψάρια, σε περίπτωση που καταπιούν κομμάτια από πλαστικό, μπορεί να υποστούν τραυματισμούς στα εσωτερικά τους όργανα και να πεθάνουν. Μπορεί όμως να πεθάνουν και από την πείνα, γιατί το πλαστικό που καταπίνουν δημιουργεί την απατηλή αίσθηση της πληρότητας. Στη θάλασσα καταλήγουν κομμάτια από πλαστικό από τα τουριστικά πλοία, αλλά και από τους ποταμούς. Και παραμένουν εκεί για μεγάλο διάστημα. Αναλόγως του μεγέθους της μια πλαστική σακούλα μπορεί να χρειαστεί 10 με 20 χρόνια για να υποστεί διάσπαση. Για το λόγο αυτό και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος συστήνει τη μείωση της χρήσης πλαστικών σακουλών και την επιβολή υποχρεωτικά της αγορά τους σε όσους θέλουν να τις χρησιμοποιούν».

Τι έκαναν, λοιπόν, πολύ απλά οι Γερμανοί προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το, τρομερών συνεπειών, δεδομένο;

Σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που «αριστεύουν» στην εκτεταμένη χρήση της πλαστικής σακούλας, οι Γερμανοί κήρυξαν πόλεμο εναντίον της, μέσω της επιβολής τιμής και μάλιστα με εξαιρετικές επιδόσεις: μόλις 76 σακούλες το χρόνο.

Αρωγός σε αυτή τη σημαντική εξέλιξη αποδεικνύεται η υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση και ο αποτελεσματικός διαχωρισμός των σκουπιδιών.

Μάλιστα, ακολουθώντας το γερμανικό παράδειγμα, η ΕΕ κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να μειώσουν τη χρήση πλαστικής σακούλας και να κάνουν σκέψεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ