H Oυκρανία καταφεύγει στο ΔΝΤ -Καταρρέουν τα αποθέματα συναλλάγματος της χώρας - iefimerida.gr

H Oυκρανία καταφεύγει στο ΔΝΤ -Καταρρέουν τα αποθέματα συναλλάγματος της χώρας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αρωγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμεία ζήτησε και επισήμως η Ουκρανία προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, το Κίεβο ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνδράμει στην προετοιμασία ενός προγράμματος βοήθειας, ενώ σύντομα η νέα ουκρανική κυβέρνηση θα έχει έτοιμο το δικό της πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Στέπαν Κούμπιφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας λαμβάνει μέτρα για να σταματήσει την φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, που καταγράφει έντονα αυξητικές τάσεις από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον περασμένο Νοέμβριο.

«Υπήρξαν συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ, υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και τους καλέσαμε να έρθουν στην Ουκρανία να εργαστούν για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας», ανακοίνωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον Κουμπίφ, «αύριο ή μεθαύριο» θα υιοθετηθεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα δεν θα παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος για να εμποδίσει την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, του γρίβνα, τις επόμενες ήμερες.

Την Τετάρτη το γρίβνα έπεσε στο χαμηλότερο ποσοστό του έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τα 10 γρίβνα για ένα δολάριο. Την ίδια ώρα, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Ουκρανίας έχουν μειωθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια από 17,8 δισεκατομμύρια που ήταν την 1η Φεβρουαρίου.

Ο διοικητής απέδωσε την πτώση, στις προσπάθειες να συγκρατηθεί η πτώση της γρίβνα. «Τελευταία η κεντρική τράπεζα υποστήριζε τη συναλλαγματική αξία (της γρίβνα) αντλώντας από τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος, τα οποία έχουν μειωθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια», εξήγησε.

Η προσφυγή του Κιέβου στο ΔΝΤ είχε δρομολογηθεί από την πρώτη μέρα της εξέγερσης του Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, με τους Δυτικούς να ανοίγουν διάπλατα την πόρτα του Ταμείου για την Ουκρανία με «βομβαρδισμό» δηλώσεων.

Σε δηλώσεις του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να αρχίσει εκ νέου να παρέχει (χρηματοοικονομική) στήριξη» στο Κίεβο. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», παρατήρησε, δείχνοντας την αγωνία των Δυτικών για το θέμα.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, πρότεινε η Ουκρανία να ξεκινήσει, το συντομότερο δυνατόν, συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με ένα πακέτο στήριξης, αμέσως μόλις οριστεί η νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ κεντρική τράπεζα ΟΥΚΡΑΝΙΑ γρίβνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ