Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Προβόπουλου-Τρόικα για τις τράπεζες -Στα 8,5 δισ. ανεβάζουν το λογαριασμό οι δανειστές - iefimerida.gr

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Προβόπουλου-Τρόικα για τις τράπεζες -Στα 8,5 δισ. ανεβάζουν το λογαριασμό οι δανειστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου με την Τρόικα, καθώς η δεύτερη εξακολουθεί να διατυπώνει επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα των στρες τεστ των τραπεζών.

Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, αποφασίστηκε τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να μελετήσουν τη μεθοδολογία των στρες τεστ και να υπάρξει νέα συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η ΤτΕ επιμένει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ και σε αυτό συμφωνούν όχι μόνο η BlackRock αλλά και οι δύο διεθνείς σύμβουλοι της κεντρικής τράπεζας Rothchild και Ernst & Young.

Επίσης, πηγές της ΤτΕ υπογράμμιζαν ότι ποτέ μέχρι τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της Τρόικα αναφέρθηκε -γραπτά ή προφορικά- σε κεφαλαιακές ανάγκες 20 δισ. ευρώ, όπως διέρρευσε στους Financial Times. Πάντως, αυτό που φαίνεται είναι ότι ενώ κανένας δεν υιοθετεί το νούμερο των 20 δισ., η Τρόικα θέλει να φτάσει ο λογαρισμός για τις τράπεζες στα 8,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο προκύπτει με βάση ένα δυσμενέστερο σενάριο για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία έως το 2016.

Η ΤτΕ ωστόσο σημειώνει ότι είναι ήδη συμφωνημένο με την Τρόικα, πως θα ληφθεί υπόψη το βασικό σενάριο των στρες τεστ από το οποίο προκύπτει ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια 5,5 δισ. ευρώ. Κυβερνητικοί κύκλοι, αλλά και πηγές της ΤτΕ θεωρούν ότι πίσω από τις επιφυλάξεις της Τρόικα βρίσκεται η διάθεση των πιστωτών και κυρίως του ΔΝΤ να εξαντληθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες, ώστε να μην μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Οι ίδιες πηγές της ΤτΕ θεωρούν ότι αυτό το παιχνίδι δεν αφορά την ποιότητα των στρες τεστ και εν τέλει την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και προτίθεται να ανακοινώσει τα δικά της αποτελέσματα είτε συμφωνεί η τρόικα, είτε όχι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ