Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για τη μεγάλη φυγή από το Αφγανιστάν - iefimerida.gr

Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για τη μεγάλη φυγή από το Αφγανιστάν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αποχώρηση του συνόλου των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, σχεδόν 13 χρόνια μετά την έναρξη της επιχείρησης στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, προανήγγειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο νέος Πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, εμφανίζεται απρόθυμος να υπογράψει μια διμερή συμφωνία που θα επέτρεπε την παραμονή μιας μικρής αμερικανικής δύναμης, πέραν του 2014.
Οπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο Λευκός Οίκος, «ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από το Πεντάγωνο να καταρτίσει σχεδιασμούς και να προετοιμαστεί για την πιθανότητα (πλήρους) αποχώρησης ως τα τέλη της χρονιάς».
Ο Χαμίντ Καρζάι, μέχρι στιγμής, έχει αρνηθεί να υπογράψει τη διμερή συμφωνία για την ασφάλεια (BSA) και έχει πει ότι θέλει να αφήσει το καθήκον να ληφθεί μια απόφαση στον διάδοχό του, ο οποίος πρόκειται να αναδειχθεί στις εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Απρίλιο.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον πρόεδρο Καρζάι ότι αφού ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι είναι απίθανο να υπογράψει τη συμφωνία, οι ΗΠΑ λαμβάνουν συμπληρωματικά προληπτικά μέτρα» ώστε να προετοιμαστεί η πιθανή απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων με το τέλος της αποστολής του NATO, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ανάφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
«Ταυτόχρονα, εάν συναφθεί μια BSA, και παράλληλα υπάρχει μια αφγανική κυβέρνηση δεσμευμένη σε μια σχέση συνεργασίας (με τις ΗΠΑ), η παραμονή μιας περιορισμένης αποστολής μετά το 2014» παραμένει πιθανή και θα ήταν «προς το συμφέρον τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Αφγανιστάν» φέρεται να είπε ο Ομπάμα στον Καρζάι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μια τέτοια αποστολή θα έχει καθήκοντα την παροχή «εκπαίδευσης, συμβουλευτικού έργου και αρωγής στις αφγανικές δυνάμεις» καθώς και τον «εντοπισμό των τελευταίων μελών της αλ Κάιντα» που απομένουν στο Αφγανιστάν, φέρεται να υπενθύμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Αφήνουμε ανοικτή την πιθανότητα να καταλήξουμε σε μια BSA με το Αφγανιστάν αργότερα φέτος. Μολαταύτα, για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα δεν έχουμε μια BSA, τόσο πιο δύσκολο να είναι να εκτελέσουμε μια αμερικανική αποστολή» στη χώρα αυτή μετά το 2014.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ