Ο Παπακωνσταντίνου με φωτογραφική διάταξη διέγραψε τα φορολογικά πρόστιμα των ΜΚΟ - iefimerida.gr

Ο Παπακωνσταντίνου με φωτογραφική διάταξη διέγραψε τα φορολογικά πρόστιμα των ΜΚΟ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φορολογική αμνηστία σε «αμαρτωλές» ΜΚΟ έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνση Παπανδρέου, καθώς με μια φωτογραφική διάταξη έδινε τη δυνατότητα διαγραφής βεβαιωμένων προστίμων, με μια απλή δήλωση εκ μέρους της οργάνωσης.

Η φωτογραφική αυτή διάταξη υιοθετήθηκε λίγο καιρό αφότου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παρέδιδε το πόρισμα, που καταγράφει την αμαρτωλή δράση των ΜΚΟ και ενώ την ίδια περίοδο στη χώρα λαμβάνονταν σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η διάταξη έχει ως εξής (ψηφίστηκε στις 31 Μαρτίου 2011):

«Πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/ 1992), φόροι, τέλη, εισφορές, πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που έχουν καταλογιστεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε βάρος σωματείων που επιδιώκουν αποκλειστικά πολιτιστικούς σκοπούς λόγω αμφισβήτησης του μη κερδοσκοπικού τους χαρακτήρα, διαγράφονται με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. στην οποία είναι βεβαιωμένα και τυχόν εκκρεμείς δίκες καταργούνται, εφόσον:

α) υποβληθεί αίτηση προς την αρμόδια για τη διαγραφή Δ.Ο.Υ. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου αυτού,

β) οι πολιτιστικοί σκοποί αποδεικνύονται από το εγκεκριμένο καταστατικό του σωματείου και

γ) το σωματείο έχει ορισθεί ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α΄), της περίπτωσης δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού σε εκτέλεση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α')».

Φωτογραφία: Fosphotos

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ