Στέλιος Συρμόγλου -Ο άνθρωπος ο οποίος διαχειρίστηκε επί Καραμανλή 8 εκατ. ευρώ για να μετρήσει τις εθελοντικές οργανώσεις - iefimerida.gr

Στέλιος Συρμόγλου -Ο άνθρωπος ο οποίος διαχειρίστηκε επί Καραμανλή 8 εκατ. ευρώ για να μετρήσει τις εθελοντικές οργανώσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο δημοσιογράφος και καθηγητής πανεπιστημίου Στέλιος Συρμόγλου ήταν ο άνθρωπος που, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, διαχειρίστηκε 8 εκατ. ευρώ περίπου ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ «Εργο Πολιτών» αποστολή της οποίας ήταν να... μετρήσει τις εθελοντικές οργανώσεις και να συντονίσει τις δράσεις τους.

Η ΜΚΟ «Εργων Πολιτών» δημιουργήθηκε το 2005 και έκλεισε έξι χρόνια αργότερα βουτηγμένη στα χρέη. Το σύνολο των κονδυλίων που διαχειρίστηκε ο κ. Συρμόγλου προέρχονταν από κρατικό χρήμα, αφού από τη δημιουργία της ΜΚΟ το 2005 έως τον Απρίλιο του 2011 που έκλεισε είχε εξασφαλίσει μόνο 154.000 ευρώ από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Εθνος», πριν μπει το οριστικό λουκέτο το 2011, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε διατάξει έρευνα, στην οποία διαπιστώθηκαν σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις, απευθείας αναθέσεις και υπέρογκες αποδοχές μελών του ΔΣ. Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, διαπιστώθηκαν απευθείας αναθέσεις για ποσά άνω των 80.000 ευρώ σε εταιρείες μηχανογραφικού υλικού, ενώ το τμήμα διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης δεν εξέδιδε εντάλματα πληρωμής και δεν μπορούσε να γίνει ακριβής έλεγχος δαπανών. Οταν έκλεισε η «Εργο Πολιτών», χρωστούσε 536.252,50 ευρώ.

Ποιος είναι ο Στέλιος Συρμόγλου

Ο γεννημένος το 1953 Στέλιος Συρμόγλου, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του που είναι ακόμη αναρτημένο στον ιστότοπο της ΜΚΟ, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Αρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές ελληνικές εφημερίδες όπως το Εθνος, η Ακρόπολις και η Μεσημβρινή, ενώ, όπως σημειώνει ο ίδιος έχει δουλέψει και για την βρετανική Daily Telegraph αλλά και στο BBC. Φαίνεται, όμως, ότι είχε παρουσία και στα ερτζιανά αφού στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι είχε δουλέψει και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς του ΑΝΤ1, του Alpha και της Εκκλησίας.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ίδιος, στο παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας (επί Θάτσερ), ενώ είχε κάνει και το πέρασμά του από το χώρο της διαφήμισης καθώς είχε υπάρξει επικεφαλής διαφημιστικών εταιρειών.

Παράλληλα, δίδασκε ως επισκέπτης καθηγητής Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου αλλά και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της ανατολικής Ευρώπής και της Ασίας.

ΜΚΟ χωρίς δράση αλλά με χλιδή

Σε έξι χρόνια, η συγκεκριμένη ΜΚΟ μετείχε σε περίπου 45 δράσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν συνέδρια και ημερίδες. Παράλληλα κατέγραψε 8.500 εθελοντικές οργανώσεις, από τις οποίες μόνο οι 4.500 βρέθηκαν στην Ελλάδα. Επίσης, στο έργο της περιλαμβάνεται και η έκδοση ενός CD για τον εθελοντισμό της ηθοποιού (και συζύγου του διευθυντή) Γωγώς Αντζολετάκη.

Και μπορεί το έργο της να ήταν περιορισμένο αλλά για να γίνει, εκτός από τα υπέρογκα κονδύλια που απορρόφησε χρειαζόταν και ένα υπερπολυτελές περιβάλλον. Για το λόγο αυτό τα γραφεία της «αμαρτωλής» ΜΚΟ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ. Συρμόγλου, βρίσκονταν σε ένα χώρο 703 τ.μ. στον πύργο Αθηνών και κόστιζαν 16.500 ευρώ το μήνα. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η οργάνωση είχε προμηθευτεί αυτοκίνητο 2.000 κυβικών αξίας 44.000 ευρώ για τον πρόεδρο.

Αίσθηση προκαλεί και η περιγραφή των γραφείων της ΜΚΟ «Εργο Πολιτών» σε δημοσιεύματα του 2010, που αναφέρουν ότι στο γραφείο του προέδρου οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπήρχε πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ