Στο Κίεβο η Τιμοσένκο μετά την απελευθέρωσή της -Ο Γιακουκόβιτς απειλεί με διχοτόμηση - iefimerida.gr

Στο Κίεβο η Τιμοσένκο μετά την απελευθέρωσή της -Ο Γιακουκόβιτς απειλεί με διχοτόμηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η δικτατορία έπεσε» τόνισε η Γιούλια Τιμοσένκο στην πρώτη δήλωσή της μετά την απελευθέρωσή της καθ' οδόν για το Κίεβο και την πλατεία Ανεξαρτησίας όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Η 53χρονη ορκισμένη αντίπαλος του Γιανουκόβιτς αφέθηκε ελεύθερη από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό φρούρηση σωφρονιστικών υπαλλήλων μετά την καταδίκη της το 2011 για κατάχρηση εξουσίας. Φανερά καταβεβλημένη, αλλά με την ξανθιά εμβληματική κοτσίδα της, η άλλοτε επικεφαλής της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 χαιρέτησε περίπου 200 συγκεντρωμένους υποστηρικτές της μέσα από το αυτοκίνητο που την παρέλαβε από το νοσοκομείο του Χάρκοβο και αναχώρησε για το Κίεβο.

«Η δικτατορία έπεσε, όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του», τόνισε, «η πατρίδα μας μπορεί ξανά από σήμερα να δει ήλιο και ουρανό, η δικτατορία τερματίστηκε»

Εκφράζοντας τη λύπη της για τους θανάτους των διαδηλωτών στις συγκρούσεις με την αστυνομία η Τιμοσένκο τόνισε ότι πλέον πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί πως «ούτε μια ρανίδα αίματος δεν χύθηκε μάταια».

Στο Κίεβο η Τιμοσένκο μετά την απελευθέρωσή της -Ο Γιακουκόβιτς απειλεί με διχοτόμηση | iefimerida.gr 0

Η Τιμοσένκο αγκαλιάζει συγκινημένη την κόρη της, αμέσως μετά την απελευθέρωσή της

Στο Κίεβο η Τιμοσένκο μετά την απελευθέρωσή της -Ο Γιακουκόβιτς απειλεί με διχοτόμηση | iefimerida.gr 1

«Η Γιούλια πάει στο Μαϊντάν», είπε ο ηγέτης του κόμματος της Πατρίδας, που έχει ιδρύσει η Τιμοσένκο, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, μιλώντας στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ικανοποίηση στη Δύση για την απελευθέρωση της Τιμοσένκο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και απηύθυνε μια έκκληση η δικαιοσύνη στην Ουκρανία να γίνει ανεξάρτητη.

«Χαιρετίζω την απελευθέρωση της Τιμοσένκο. Μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδους σημασίας για μια δημοκρατική Ουκρανία», ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Μπαρόζο.

Nέος πρόεδρος στο κοινοβούλιο

Δύο συνεργάτες της Τιμοσένκο ορίστηκαν πρόεδρος του κοινοβουλίου και υπουργός Εσωτερικών με στόχο να επαναφέρουν άμεσα τη σταθερότητα στη χώρα. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Olexandre Tourtchinov δήλωσε ότι ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς κρύβεται στην περιοχή του Ντόνετσκ, στα ανατολικά της χώρας, από όπου κατάγεται. «Προσπάθησε να πάρει ένα αεροπλάνο με κατεύθυνση τη Ρωσία, αλλά τον εμπόδισαν οι συνοριοφύλακες» δήλωσε. Και ενώ στη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ Γιανουκόβιτς, αντιπολίτευσης και Δύσης προβλέπεται ότι θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση ο παραιτηθείς πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει τίποτα «με τους αλήτες που τρομοκρατούν τη χώρα».

Η Δύση επιμένει υπέρ της Τιμοσένκο

«Δεν υπάρχει πραξικόπημα στην Ουκρανία. Τα επίσημα κτίρια εγκαταλείφθηκαν. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είναι δημοκρατικά εκλεγμένος» απάντησε αμέσως ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τον Γιανουκόβιτς για την υπογραφή της συμφωνίας.
Η αστυνομία δήλωσε νωρίτερα ότι βρίσκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο σάιτ της αστυνομίας.
Στο Χάρκοβο, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου βρίσκονται οι φιλορωσικές δυνάμεις, υπεύθυνοι αμφισβήτησαν την νομιμότητα του κοινοβουλίου και κατήγγειλαν ότι λειτουργεί αυτή τη στιγμή υπό την απειλή όπλων.
Η Ουκρανία, μια χώρα 46 εκατ. κατοίκων, είναι διχασμένη . Στο ανατολικό τμήμα της χώρας ζουν πληθυσμοί, ρωσόφωνοι και ρωσόφιλοι ενώ στο δυτικό τμήμα ομιλούν ουκρανικά και είναι εθνικιστές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Τιμοσένκο Γιανούκοβιτς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ