Ο Γιανουκόβιτς υπογράφει συμφωνία, το πλήθος φωνάζει «Παραιτήσου!» - iefimerida.gr

Ο Γιανουκόβιτς υπογράφει συμφωνία, το πλήθος φωνάζει «Παραιτήσου!»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι διαβουλεύσεις διήρκησαν όλο το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο Κίεβο, μεταξύ του προέδρου Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και τριών ευρωπαίων υπουργών, του γάλλου Λορέν Φαμπιούς, του γερμανού Σταινμάγιερ και του πολωνού Σικόρσκι.


Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και έγινε δεκτή από την αντιπολίτευση στις 3 το απόγευμα. Η συμφωνία θεωρείται ένα βήμα προς την κατάπαυση των εχθροπραξιών αλλά δεν ικανοποιεί όλες τις πλευρές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην κεντρική πλατεία οι διαδηλωτές φωνάζουν ρυθμικά «Οχι συμφωνία, μόνο παραίτηση».

Τι προβλέπει η συμφωνία:

1. Επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004
Πρόκειται για τη βασική απαίτηση της αντιπολίτευσης. Το Σύνταγμα αναθεωρήθηκε το 2004, μόλις ξέσπασε η Πορτοκαλί Επανάσταση και ανακήρυξε την πρώην σοβιετική δημοκρατία σε κοινοβουλευτική πρωθυπουργική δημοκρατία.

Η αναθεώρηση εκρίθη αντισυνταγματική το 2010 και από τότε δόθηκαν περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο της χώρας. Αυτό εκρίθη ως ένα βήμα προς τα πίσω από την αντιπολίτευση η οποία διεκδίκησε από τον περασμένο Ιανουάριο ένα νέο σύνταγμα. Αυτό θα επιτευχθεί σε 48 ώρες, με επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, σύμφωνα με την Washington Post ώστε να κατευναστούν οι αντιθέσεις.

2. Πρόωρες εκλογές
Το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2014. Αυτό κρίθηκε πολύ μακρινό από την αντιπολίτευση αφού δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή στην ηγεσία της χώρας.

3. Νέα κυβέρνηση συνεργασίας
Ο πρωθυπουργός της χώρας παραιτήθηκε αρχές Ιανουαρίου και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Σεργκέι Αρμπούζοφ, ο οποίος θεωρείτα άνθρωπος του Γιανουκόβιτς. Τώρα η αντιπολίτευση δέχεται να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας με τον όρο να παραιτηθούν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί εντός των επόμενων 10 ημερών, όπως αναφέρουν το BBC και το CNN.

Πάλι τα τεθωρακισμένα στην πλατεία
Παρά την ανακοίνωση του προέδρου Γιανουκόβιτς για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις όσο και οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης παραμένουν στις θέσεις τους και απ' ό,τι φαίνεται ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων.
Ηδη όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές, στο Κίεβο παρατηρείται αυξημένη κίνηση ενόπλων ομάδων των δυνάμεων ασφαλείας και τεθωρακισμένων οχημάτων, ενώ οι διαδηλωτές αρνούνται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στην πλατεία Ανεξαρτησίας και άλλα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας

Δείτε live εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο ΕΔΩ

Ο Γιανουκόβιτς υπογράφει συμφωνία, το πλήθος φωνάζει «Παραιτήσου!» | iefimerida.gr 0
Ο Γιανουκόβιτς υπογράφει συμφωνία, το πλήθος φωνάζει «Παραιτήσου!» | iefimerida.gr 1
Ο Γιανουκόβιτς υπογράφει συμφωνία, το πλήθος φωνάζει «Παραιτήσου!» | iefimerida.gr 2
Ο Γιανουκόβιτς υπογράφει συμφωνία, το πλήθος φωνάζει «Παραιτήσου!» | iefimerida.gr 3
Ο Γιανουκόβιτς υπογράφει συμφωνία, το πλήθος φωνάζει «Παραιτήσου!» | iefimerida.gr 4
Ο Γιανουκόβιτς υπογράφει συμφωνία, το πλήθος φωνάζει «Παραιτήσου!» | iefimerida.gr 5
Ο Γιανουκόβιτς υπογράφει συμφωνία, το πλήθος φωνάζει «Παραιτήσου!» | iefimerida.gr 6
Ο Γιανουκόβιτς υπογράφει συμφωνία, το πλήθος φωνάζει «Παραιτήσου!» | iefimerida.gr 7
Ο Γιανουκόβιτς υπογράφει συμφωνία, το πλήθος φωνάζει «Παραιτήσου!» | iefimerida.gr 8
Ο Γιανουκόβιτς υπογράφει συμφωνία, το πλήθος φωνάζει «Παραιτήσου!» | iefimerida.gr 9
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ