Νέος αρχηγός στο ΓΕΣ με απόφαση ΚΥΣΕΑ -Αλλαγή ηγεσίας και στο Λιμενικό - iefimerida.gr

Νέος αρχηγός στο ΓΕΣ με απόφαση ΚΥΣΕΑ -Αλλαγή ηγεσίας και στο Λιμενικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέος αρχηγός του Στρατού τοποθετήθηκε με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) ο μέχρι σήμερα διοικητής Α' Στρατιάς, αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς, στη θέση του αντιστράτηγου Αθανασίου Τσέλιου που αποστρατεύθηκε. Αλλαγή φρουράς και στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος με τον υποναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο στη θέση του αντιναυάρχου Δημήτρη Μπαντιά.

Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, ο αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, ενώ του απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου αρχηγού ΓΕΣ. Νέο διοικητή Α' Στρατιάς το ΚΥΣΑ τοποθέτησε τον έως σήμερα Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη.

Στη θέση του παρέμεινε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος, όπως και ο αρχηγός του Ναυτικού Βαγγέλης Αποστολάκης και της Αεροπορίας Βαγγέλης Τουρνάς.

Ποιός είναι ο νέος Α/ΓΕΣ

Ο αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1959 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες. Μιλά αγγλικά, γερμανικά, σερβοκροατικά, βουλγαρικά και γνωρίζει σε επίπεδο εργασίας, ιταλικά και ισπανικά. Του έχουν απονεμηθεί όλες οι διαμνημονεύσεις και τα μετάλλια που προβλέπονται από τον βαθμό του και το Μετάλλιο του ΝΑΤΟ και του Βελγίου, αφού διοίκησε βελγικά στρατεύματα στις επιχειρήσεις (IFOR).

Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξη 1980 (Ανθυπολοχαγός Πεζικού), παρακολούθησε το Σχολείο Βασικής και Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης της Σχολής Πεζικού, καθώς και το σύνολο των προβλεπομένων Σχολείων των Ειδικών Δυνάμεων και διορίστηκε ως εκπαιδευτής στο ILRRPS (κατάρτιση SOF) στη Γερμανία. Διοικητής Σχολείων/Εκπαιδευτής στο κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης, ενώ είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής και υποβρύχιος καταστροφέας.

Σταδιοδρομία μέχρι την ανάληψη της ηγεσίας του Στρατού

Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, κατόπιν απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

2012-2013
Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2011-2012
Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ.

2010-2011
Διοικητής της ΣΜΥ.

2009-2010
Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ.

2008-2009
Διευθυντής Διεύθυνσης Εθνικών και Διεθνή Σχεδίων ΓΕΕΘΑ.

2005-2008
Διευθυντής 9ου ΕΓ (ACOS J9) στο SHAPE.

2004-2005
Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών.

2000-2003
Διευθυντής J3JOPS.
Διευθυντής Κλάδου Επιχειρήσεων J3.
Διοικητής της Διοίκησης του Ελληνικού Τάγματος στην ISAF (Αφγανιστάν).

1999-2000
Διοικητής στο 1ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών.

1996-1998
Διοικητής της Ελληνικής Δύναμης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

1995-1996
Διοικητής στο ΚΕΑΠ.

1993-1995
Διοικητής στο 5ο ΕΤΕΘ.

1991-1993
Διοικητής στο Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών.

Αλλαγή φρουράς και στο Λιμενικό

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε επίσης την αντικατάσταση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αντιναυάρχου Δημήτρη Μπαντιά από τον υποναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο, μέχρι σήμερα Γενικό Επιθεωρητή του Λ.Σ.

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, η σχετική εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έγινε δεκτή για δύο λόγους: ο πρώτος ήταν ότι ο υποναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος ήταν αυτός που υλοποίησε με επιτυχία τον «λιμενικό Καλλικράτη» και ο δεύτερος η έγκαιρη προετοιμασία του νέου αρχηγού για το δεύτερο κύμα κρίσεων που θα γίνει το Μάρτιο και θα αφορά τις χαμηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας του Σώματος.

Ο νέος αρχηγός διακρίνεται για τις οργανωτικές του ικανότητες ενώ η παράδοση - παραλαβή των νέων καθηκόντων του θα γίνει τη Δευτέρα 24/02.

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός του Λ.Σ.

Ο νέος αρχηγός του Λιμενικού γεννήθηκε στα Τσίπιανα - Ηλείας στις 10 Μαρτίου 1960. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Αμαλιάδας το 1977 και είναι Πτυχιούχος της Παντείου Α.Σ.Π.Ε. Το 1982 κατετάγη στο Στρατό Ξηράς και υπηρέτησε την θητεία του στη Σάμο. Το 1984 εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το 1985 ορκίστηκε Σημαιοφόρος ΛΣ.

Κατά τις περιόδους 1986 - 1992 και 1994 - 2006 υπηρέτησε ως εισηγητής και Τμηματάρχης, αντίστοιχα, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (Διευθύνσεις Ναυτιλιακής Υποδομής και Ναυτιλιακής Πολιτικής). Στο διάστημα αυτό χειρίστηκε θέματα προσέλκυσης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στη χώρα, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών πλοίων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και των συναφών με τη ναυτιλία δραστηριοτήτων. Διετέλεσε επί σειρά ετών προϊστάμενος της υπηρεσίας Μητρώου Ναυτικών Εταιρειών και είχε ενεργό ρόλο στην θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου εταιρειών εκμετάλλευσης πλοίων αναψυχής.

Επίσης, υπηρέτησε ως Λιμενάρχης στη Λευκάδα (1992-1994), Ναυτιλιακός Ακόλουθος στο Σύδνεϋ Αυστραλίας (2006-2008) και Κεντρικός Λιμενάρχης στην Πάτρα, σε μια περίοδο (2008-2010) ανάληψης κρίσιμων πρωτοβουλιών αντιμετώπισης του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στο λιμάνι και την πόλη της Πάτρας.

Με την προαγωγή του στο βαθμό του αρχιπλοιάρχου ΛΣ το 2010, ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Ασφάλειας του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και το 2011 προϊσταμένου του Κλάδου Ασφάλειας. Στη διάρκεια της θητείας του στις θέσεις αυτές, εργάστηκε στην κατεύθυνση ενίσχυσης της διακλαδικής συνεργασίας των Υπηρεσιών επιβολής του νόμου στη χώρα, με στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στον τομέα καταπολέμησης διακίνησης ναρκωτικών, δίωξης του λαθρεμπορίου και εξάρθρωσης οργανωμένων δικτύων διακίνησης αλλοδαπών στην Ελλάδα. Επίσης, από τις θέσεις αυτές, εκπροσώπησε το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ σε διμερείς και διεθνείς συναντήσεις και συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με υπηρεσίες και Οργανισμούς (FRONTEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών.

Τον Οκτώβριο 2011 προήχθη στο βαθμό του υποναυάρχου ΛΣ και το Φεβρουάριο 2012, επιπρόσθετα με τα καθήκοντα του προϊσταμένου Κλάδου Ασφάλειας, ανέλαβε καθήκοντα Επιθεωρητού Βορείου Αιγαίου, στην εποπτεία του οποίου υπάγονται οι Περιφερειακές Διοικήσεις του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με έδρα τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.

Την 04-09-2012 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ομιλεί την Αγγλική Γλώσσα. Έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής, το παράσημο Ταξιάρχη Τάγματος Φοίνικα, με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ τάξεως και τις διαμνημονεύσεις : Αξίας και Τιμής, Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ Τάξεως, Ευδοκίμου Επιτελικής Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως και Πολυετούς Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ