Γιατί φλέγονται οι Ταϊλάνδη, Ουκρανία και Βενεζουέλα - iefimerida.gr

Γιατί φλέγονται οι Ταϊλάνδη, Ουκρανία και Βενεζουέλα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις φλόγες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, βρίσκονται τρεις χώρες σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης -η Ταϊλάνδη, η Ουκρανία και η Βενεζουέλα- με εικόνες βίας και αίματος να καταφτάνουν καθημερινά από τα παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

-Στην Ταϊλάνδη, οι διαδηλωτές ζητούν την εκδίωξη της Πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα

-Στην Ουκρανία, οι διαδηλωτές απαιτούν στενότερους δεσμούς με την Ε.Ε.

-Στην Βενεζουέλα, οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και την αύξηση της εγκληματικότητας

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Ένας αστυνομικός κι ένας 52χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκαν χθες σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην Μπανγκόκ κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας για την ανακατάληψη των δημοσίων κτηρίων και χώρων που έχουν καταλάβει από τον Νοέμβριο οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους από τον Νοέμβριο με στόχο την ανατροπή της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα, την οποία θεωρούν μαριονέτα του αδελφού της Θαξίν Σιναουάτρα -πρώην πρωθυπουργού που ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2006.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις που συνεχίζονται στο Κίεβο μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι έξι από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί.

Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι επτά πολίτες και έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις πολύωρες συγκρούσεις, ορισμένοι εκ των οποίων από σφαίρες. Ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών διευκρίνισε ότι άλλος ένας πολίτης τραυματίστηκε θανάσιμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 14.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της ουκρανικής ηγεσίας.

«Αυτός που ευθύνεται για αποφάσεις οι οποίες οδηγούν σε αιματοχυσία στο κέντρο του Κιέβου ή σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας θα πρέπει να περιμένει ότι η Ευρώπη θα αναθεωρήσει τις επιφυλάξεις της όσον αφορά την επιβολή προσωπικών κυρώσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

Αμερικανικό δάκτυλο πίσω από τα επεισόδια στη χώρα του βλέπει ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο, σημειώνοντας ότι τα επεισόδια αφορούν μία νέα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, όπως είχε γίνει το 2002.

Συγκεκριμένα, Οι κινητοποιήσεις αποτελούν μέρος της αντικυβερνητικής εκστρατείας του πολιτικού αντιπάλου του Μαδούρο και ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ.

Οι πολυήμερες διαδηλώσεις ξέσπασαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με φοιτητές και άλλους επικριτές του προέδρου Νίκολας Μαδούρο να διαμαρτύρονται για το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, την υψηλή ανεργία, τον πληθωρισμό, και άλλα κοινωνικά προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μαδούρο χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «δεξιούς φασίστες» και «πραξικοπηματίες».

Στο μεταξύ, δικαστήριο της Βενεζουέλα διέταξε τη σύλληψη του Λόπεζ με την κατηγορία της υποκίνησης τρομοκρατικών ενεργειών και δολοφονιών, έπειτα από το θάνατο, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, τριών ανθρώπων.

Ο Λόπεζ, με σπουδές στην Αμερική και αμερικανόφιλη νοοτροπία, φωτογραφίζεται από τον Μαδούρο ως το ίδιο το «πρόσωπο του φασισμού», αποδίδοντάς του πραξικοπηματικές προθέσεις.

Τελικά, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ παραδόθηκε στις αρχές το απόγευμα της Τρίτης, αφότου έλαβε μέρος σε αντικυβερνητική διαδήλωση που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα Καράκας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ταϊλάνδη ΟΥΚΡΑΝΙΑ Βενεζουέλα ταραχέσ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ