Ο Νετζντέτ Οζέλ είναι ο νέος επιτελάρχης του τουρκικού στρατού - iefimerida.gr

Ο Νετζντέτ Οζέλ είναι ο νέος επιτελάρχης του τουρκικού στρατού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο τούρκος πρόεδρος ενέκρινε σήμερα τον διορισμό του στρατηγού Νετζντέτ Οζέλ στη θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας.

Ο διορισμός έγινε στο πλαίσιο των ανακατατάξεων μετά την παραίτηση τεσσάρων στρατηγών την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση ανώτερων και ανώτατων στελεχών του στρατού που κατηγορούνται ότι ενέχονται σε υποθέσεις συνομωσιών με σκοπό να γίνει πραξικόπημα.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ήδη ονομάσει τον Οζέλ, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, εκτελούντα χρέη επιτελάρχη.

Ο Γκιουλ ανακοίνωσε επίσης τον διορισμό των νέων αρχών των γενικών επιτελείων στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, μετά το πέρας των τετραήμερων εργασιών του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS), σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα ονόματά τους.

Η αποχώρηση την περασμένη Παρασκευή του στρατηγού Ισίκ Κοσάνερ και των αρχών των επιτελείων στρατού, ναυτικού και αεροπορίας έφεραν στην επιφάνεια την ένταση που συνέχιζε να υποβόσκει επί χρόνια ανάμεσα στην ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων, που θεωρεί εαυτόν θεματοφύλακα του κοσμικού κράτους, και του κυβερνώντος κόμματος, που αποτελεί την εξέλιξη ενός απαγορευμένου ισλαμιστικού μορφώματος.

Εκτιμάται ότι οι παραιτήσεις έδωσαν στον Ερντογάν μια ευκαιρία να αυξήσει τον έλεγχό του στο στρατό, η ισχύς του οποίου ήταν αδιαμφισβήτητη στην τουρκική πολιτική σκηνή ως πρόσφατα αλλά μειώθηκε σημαντικά μετά την προώθηση μεταρρυθμίσεων -- με τη στήριξη της ΕΕ -- με στόχο την ενδυνάμωση της δημοκρατίας στη χώρα.

Ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει τρία πραξικοπήματα από το 1960 και πιο πρόσφατα, το 1997, είχε εξαναγκάσει μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαν ισλαμιστές να παραιτηθεί.

Μπ.Γ./ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ